Издвајамо Србија

СКАНДАЛ И СРАМОТА! Полицајац који је тукао дете и вукао по улици кажњен са 30.000 динара

– Казна од само 30.000 динара је евентуално опомена за јавно ремећење реда и мира, а не за злостављање и мучење малолетног детета. Мало је рећи да сам разочарана, то је увреда за нас – каже Снежана Пенчић, мајка М. П. (11) кога је полицајац С. Б. ударао по ушима, трескао га о бандеру и више од једног километра вукао по улици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инцидент, о коме је “Блиц” већ писао, догодио се 3. децембра прошле године у Суботици у близини Керског гробља док се ученик петог разреда играо са другарима. Када су кренули кући напао их је пас, и да би се одранила деца су узела грање које је стајало испред оближњих кућа. Из једне је истрчао полицајац у униформи, псовао је и викао и деца су се разбежала док је М. П., уверен да није ништа лоше, доспео у његове руке.

Тада је почела тортура.

– Основни суд је 27. марта донео пресуду по којој се за кривично и мучење осуђује на новчану казну и да плати трошкове поступка. У пресуди се наводи да је са тужилаштвом склопио споразум о признању кривичног дела, одрекао се права жалби и на суђење и за “награду” добио смешну казну. Знам да људи који ударе своје дете заврше у затвору, а казна коју је он добио шаље поруку “туците, злостављајте, признајте и биће вам све опроштено”. Не можемо да се помиримо са тим јер је син доживео страшне трауме, декоцентрисан је, повукао се у себе и има трајно оштећење слуха на високе тонове – каже мајка.

Када је ухватио дечака С. Б., како се наводи и у пресуди, му је отвореним шакама задао ударац у пределу уха и образа. Онда га је довукао до дрвене бандере и нагуривао му је главу на њу. Дечак није желео да му каже где живи и још два пута га је отвореним шакама ударио по ушима и образима.

Када је престрављено дете рекло адресу ухватио га је за капуљачу и тражио је да убрзаним кораком пођу ка кући одакле је после краћег вербалног сукоба са родитељима побегао трчећи.

– Данима је осећао страховит бол у ушима и чуо је зујање. Имао је и повреду виличног зглоба. Био је весело дете, али се променио. Посетио нас је и један човек који је рекао да је дошао да се нагодимо за нематеријалну штету коју је полицајац нанео нашем детету, али нисмо прихватили већ ћемо поднети приватну тужбу на коју имамо право од маја јер је неопходно да прође шест месеци од наношења повреда – објашњава Снежана Пенчић и додаје да је очекивала да ће злостављач њеног детета добити барем минимум затворске казне предвиђене у оваквим случајевима, а то је према речима њеног адвоката годину дана затвора, али пошто је окривљени био у службеном оделу, без обзира што није био на дужности, и до три године уз отежавајућу околност што је кривично дело починио над малолетним дететом.

– Не желим никоме да доживи то што је доживело наше дете, али и ми са њим. Колико год покушавам да се смирим тешко ми је да разумем ову неправду. Нећемо стати на овоме. Апелујемо на Министарство правде да преиспита одлуку суда и то не само због нашег сина, већ и све остале деце и људи који се нађу на мети злостављача и мучилаца – поручује Небојша Пенчић, отац дечака.

Истог дана када се догодио инцидент полиција је поднела кривичну пријаву против С. Б., који у тренутку напада на дете није био на службеној дужности.

“Блицу” је речено да ће бити суспендован до окончања дисциплинског поступка и да ће уколико се утврди његова кривица бити предузете одговарајуће мере.

Извор:Блиц/Биљана Вучковић