Издвајамо Србија

СРБИЈА СЛЕДЕЋА НА УДАРУ НАТО?! Американци се свете Русима преко Црне Горе, Београд мора да остане неутралан!

Доналд Трамп потписао Протокол о приступању Црне Горе у НАТО, који су сенатори претходно усвојили као одговор на ‘покушај Москве да промени светски поредак’…Стручњаци: Београд мора остати војно неутралан

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник САД Доналд Трамп потписао је Протокол о приступању Црне Горе НАТО и тиме практично на силу увукао ову државу у западну војну алијансу.

Туристи у НАТО
Црна Гора ништа не доприноси НАТО јер има само туристичко-цивилне аеродроме, док у Луку Бар не могу ни да уплове велики ратни бродови
Мирослав Лазански, војно-политички коментатор „Политике“

Црна Гора је, наиме, одлуку о приступању НАТО пакту донела без расписивања референдума, мада све анкете и истраживања кажу да се убедљива већина грађана противи уласку у војни савез који је пре 18 година бомбардовао и ову државу.

Чиста политика

Амерички сенатори су Протокол о приступању Црне Горе усвојили огромном већином (97 гласало „за“, док су само двојица – сенатори Ренд Пол и Мајк Ли били против) као одговор Русији која „покушава да окупира суседе и промени међународни поредак“!?!

Овакво образложење одлуке о приступању Црне Горе, кажу упућени, јесте јасна порука Вашингтона Русији због њене подршке Србији и РС, због чега би управо Београд и Бањалука могли да буду следеће „мете“ НАТО пакта. Саговорници Информера, врсни војни стручњаци, подвлаче да Београд у овој „локалној игри великих сила“ мора остати војно неутралан.

Иначе, пошто је Доналд Трамп потписао одлуку о пријему Црне Горе, остаје још само да документ формално ратификују Холандија и Шпанија.

Власт у Подгорици је већ најавила да пуноправно чланство у НАТО пакту очекује на самиту у Бриселу, који био требало да се одржи крајем маја.

И док нико из Владе Србије није желео да коментарише ове наводе, војно-политички коментатор листа „Политика“ Мирослав Лазански сматра да то није никакав проблем за Русе.

Црногорска војска је заиста минорна за тако велики савез. Овде је реч о политичкој поруци коју Вашингтон шаље Москви. Уосталом, Црна Гора је још и за време Барака Обаме била две трећине у НАТО пакту. Ово за Србију не би требало ништа да значи и ми бисмо морали да инсистирамо на војној неутралности. Црна Гора, строго војно гледано, ништа не доприноси НАТО јер има само туристичко-цивилне аеродроме, док у Луку Бар не могу ни да уплове велики ратни бродови – подвлачи Лазански.

Пут Црне Горе у НАТО пакт

децембар 2015.  Црна Гора добила позив за прикључење НАТО
децембар 2015.  Подгорица прихватила позив, што је изазвало велике протесте
мај 2016. НАТО потписао Протокол о пријему Црне Горе, који треба да ратификују све државе чланице
октобар 2016. НАТО без доказа оптужио Русију да је покушала да изведе пуч у Црној Гори
април 2017. Амерички председник потписао Протокол о приступању Црне Горе западној алијанси

Јачање тензија

Љубан Каран, потпуковник некадашње Контраобавештајне службе (КОС) у пензији, подсећа да се Црногорци нису изјаснили на референдуму о приступању НАТО пакту.

Због тога се одлука црногорског руководства може сматрати незаконитом, па и неважећом. После примања у НАТО унутрашња напетост у Црној Гори неће престати, напротив. Са становишта НАТО, реч је о политичкој одлуци јер ово придруживање никако не јача западну војну алијансу, него јој само ствара додатне обавезе. За Србију би било најбоље да што више држава у региону има војно неутрални статус, али сад шта је, ту је – закључује Каран.

 

Извор: Информер