Издвајамо Србија

СРПСКА ФИРМА ОСВОЈИЛА РЕГИОН: Хитно им требају радници ево који су услови

Председник ПКС Марко Чадеж најавио је да ће у оквиру увођења дуалног образовања, од следеће школске године бити уведено и текстилно одељење у Чачку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у том граду посетио модну кућу П.С. Фасхион, где је истакао да добро напредује увођење дуалног образовања у Србији, на чему ради ПКС.

„Укупно двадесетак профила ћемо имати од следеће школске године, од шпедитера, угоститеља, службеника у банкарству и осигурању, трговаца у малопродаји… Полако се развија увођење дуалног образовања, од пилот-пројекта до системског решења”, навео је он.

Чадеж каже да следи и усвајање новог закона о томе уз подршку партнера из Аустрије и Немачке, као и да на њему већ ради Министарство просвете.

„Циљ је да деца добију адекватно стручно образовање и вештине, а заиста могу да га добију у компанијама”, нагласио је председник ПКС. Он је казао да је та чацанска фирма један од лидера домаће текстилне индустрије, с обзиром на то да је конкурентна на домаћем и тржишту региона.

„Имају проблем квалитне радне снаге. У овом региону није било дуго текстилног одељења у школама”, навео је Чадеж.

Тој модној кући у Чачку, која има више од 470 запослених, недостаје око 150 радника да би могла да прошири производњу.

„Велики проблем у текстилној индустирији је сива економија. ПКС у радној групи са Министарством финансија и царином покреће то питање и тражи доношење конректних мера”, нагласио је Чадеж.

Он каже да тај проблем доста оптерећује оне који уредно измирују своје обавезе према држави, док се суочавају са нелојалном конкуренцијом.

„Прихватили смо, такође, сугестију око проблема укупног волумена бруто плате у односу на порезе и доприносе, поготово код делатности где радницима нису плате толико велике – да се направи нека врста релаксације у бруто делу како би се проширила база”, рекао је Чадеж.

Како каже, ако се смањи део тих обавеза и прошири база, на пример, са нових 150 људи, колико је овде потребно, држава ће имати више новца у буџету. Чачанској фирми П. С. Фасхион недостаје кадар за обављање послова шивача, кројача и моделара, а оптерећује их и неконтролисан увоз јефтине конфекцијске робе, посебно из Кине.

Та фирма се бави бави креирањем и производњом оригиналних одевних предмета. Месечни производни капацитети тренутно износе 50.000 комада готових производа, који укључују одевне предмете и пратеће детаље.

Продају реализује кроз ексклузивне малопродајне објекте у више од 90 градова, са тенденцијом даљег ширења. Своју мрежу су проширили, сем на тржиште БиХ и Црне Горе, и на тржиште Хрватске, Македоније и Словеније.

Власник и извршни директор Предраг Пантовић је рекао да би држава кроз смањење оптерећења на плате заправо произвођачима у овој делатности отворила простор и за повећање ниских зарада запослених.

„Изборили смо се за текстилно одељење заједно са ПКС и градоначелником. Али, није сврха да створимо само шиваче и производне раднике, то можемо овде за месец дана, већ да млади који себе виде у дизајну и моди стекну базично познавање овог посла кроз шивење. Моја супруга Слађана је доказ да не може бити квалитетан дизајнер нити моделар онај ко не зна да шије”, додао је он.

На подршку ПКС у повезивању науке и привреде, обезбеђивању средстава за развој нових иновативних производа и отварању врата страних тржишта могу да рачунају и технолошке компаније као што су Алфацо инжењеринг који се бави пројектовањем извођењем и одржавањем термотехничких инсталација, као и стартап Плазматех који је већ развио око 500 различитих производа од најмањих технолошких уређаја до комплетних машина и система.

Чадеж је после посете те фирме рекао да та компанија после првих корака у уградњи система за климатизацију и грејање развија и сопствене производе и ради за највеће свестке марке попут Волвоа, Мана и друге.

„Са њима смо разговарали о проблему недостатка радне снаге, морамо да улажемо у образовање и нови начин системског образовања у компанијама”, навео је Чадеж и додао да је и ту било речи о смањивању оптерећење за фирме како би могле више да производе.

„То је стална тема коју имамо са компанијама и владом и очекујемо нека померања и добре вести у другом квраталу ове године”, навео је Чадеж.

Он је истакао да ће ПКС повезати ту фирму са компанијама којима су такви производи потребни, индустријама и фабрикама. Руководилац развоја у фирми Алфацо Михаило Јовић је рекао да та фирма, која запошљава 74 радника, континуирано улаже у истраживање и развој, снабдева домаће тржиште и извози у земље окружења и ЕУ.

Та чачанска компанија је радила термотехничке инсталације за велике међународне компаније, као што су немачки Ман, британски Ролс ројс, фабрике камиона и аутомобила Волво у Белгији и Шведској. Јовић каже да интензивно раде и на производњи компонената за грејну и вентилациону технику, као и производњу топлотних пумпи. Чадеж је након посете фирме Плазматех рекао да је она најбољи пример сарадње науке и привреде, у оквиру Научно-технолошког парка у Чачку.

„Ова фирма је направила успешан призвод, од сопственог развоја истраживања, улагања у идеју и иновативност до тога да сама може да произведе, на пример, фабрику пелета, од горионика до машина за паковања и то и механички и софтверски. То је ретко видети не само у Србији већ и у много развијенијим економијама.

Зато смо и дошли овде, јер постоји огроман потенцијал, да помогнемо оваквој фирми”, навео је Чадеж. Он је додао да ће ПКС тој фирми отворити врата на другим тржиштима, како у региону где постоји велико интресовање за ту технологију, али и у Европи и широм света.

„ПКС је само прошле године организовала фирмама више од 7.000 Б2Б сусрета у оквиру међународних форума”, рекао је Чадеж.

Власник Плазматех Бранимир Плазинић је рекао да је та иновативна фирма основана 2013. и да је члан Научно-технолошког парка Чачак. Почела је са истраживањем и развојем производње индустријских горионика на пелет високе ефикасности, јединствених на нашем тржишту, чијом применом се постижу значајне уштеде, што инвестицију чини брзо исплативом.

„Данас се захваљујући развоју бавимо производњом и 50 пута већих горионика (на пелет, дрвени чипс или пиљевину). Сматрамо да овај производ има велики извозни потенцијал, али нам је у налажењу испитивању тржишта и за развој продајне мреже потребна помоћ”, рекао је Плазинић.

Плазматех има и јединствено решење за производњу плоча од отпадног тетрапака, коју је применила фирму Фепло, а од ПКС очекује помоћ у промоцији и испитивању страног тржишта и излазак на већа тржишта, што би овој фирми омогућило запошљавање најмање 20 до 30 нових радника.

Извор:б92.нет