Издвајамо Свет

СТИГЛА ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ, ПУТИН ОБЕЋАО ЗАШТИТУ: Свим силама спречићемо преврат и обојене револуције у Србији!

Фото: Јутјуб

Владимир Путин каже да ће Москва спречити ‘обојене револуције’ у државама чланицама Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), у којој наша земља има статус посматрача… Подржаћемо наше партнере на сваки могући начин, обећао је руски лидер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Владимир Владимирович Путин обећао је да ће свим силама спречити покушаје спровођења „обојене револуције“ и рушења уставног поретка и легитимне власти у Србији!

Руски лидер је поручио да ће Москва својим савезницима помоћи да зауставе изрежиране скупове који требају да доведу до преврата и насилног преузимања власти.

Конкретно, Путин је обећао помоћ свим државама које чине Организацију Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), а у којој Србија од 2013. године има статус посматрача.

Саговорници Информера сматрају да је руски лидер овом поруком пре свега хтео да пошаље подршку легално изабраној власти у Београду и убедљивој победи Александра Вучића, против кога већ 11 дана трају такозвани спонтани протести.

Прети крвопролиће

Путин је нагласио да је Москва свесна „разних теорија које се спроводе у различитим деловима света, што доводи до озбиљне дестабилизације на тим просторима“.

Не треба више дозволити ништа слично томе. Ми ћемо се потрудити да се у Русији понашамо на одговарајући начин и да истовремено подржимо наше партнере у ОДКБ на сваки могући начин – нагласио је Путин у интервјуу за руску телевизију Мир 24, а пренео је „Спутњик“. Тај руски портал наводи да су у последњих 25 година у свету организоване чак 24 „обојене револуције“.

То је заједничко име процеса промене власти као што су ‘ружичаста револуција’ у Грузији, ‘тулипанска’ у Киргизији, ‘наранџаста’ у Украјини, ‘јасминова’ у Тунису и ‘лотосова’ у Египту. Оне обично почињу мирним скуповима и прерастају у жестоке сукобе. Циљ таквих акција, које су углавном изазване споља, јесте смена државног врха – наводи се у анализи „Спутњика“.

Лако до насиља
Ако се протести омасове, лако је покренути насиље, а Путин то веома добро зна
Божидар Делић, генерал у пензији

Коментаришући ове наводе, генерал Божидар Делић каже да су „обојене револуције“ на крају увек обојене крвљу невиног народа.

Председник Путин најбоље зна да је много боље спречити него лечити… Кад је реч о протестима у Србији, брине ме та ‘спонтаност’ и то што не знамо организаторе, мада их наслућујемо. Ако се протести омасове, лако је покренути насиље. Зато стално треба опомињати грађане да не дозволе да буду изманипулисани – упозорава Делић.

Борба за слободу

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње сматра да Путин веома добро увиђа да су ‘обојене револуције’ опасност за демократски изабране власти које нису по вољи западних агената.

То смо имали прилике да видимо од Туниса, Либије, Египта, преко Македоније и Румуније, па сада до Србије. Када и ако Запад успе да негде доведе марионете на власт, та земља је окупирана. Путин је на овај начин послао поруку демократски изабраним властима у Србији да бране слободу и да ће имати подршку Русије… – закључује Деђански.

 

Извор: Информер