Русија Свет

СУКОБ ЗБОГ СРБИЈЕ: Путин и Трамп заратиће на Балкану!

Фото: Јутјуб

Док су очи света упрте у Сирију, амерички медији тврде да ће до обрачуна САД и Русије доћи не на Блиском истоку, већ у Србији, Хрватској, Босни или Македонији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска војска запретила је да ће у случају нових напада на Сирију америчкој војсци одговорити силом, док најцењенији амерички медији тврде да је рат две суперсиле неминован, али да ће до њега доћи на Балкану.Руска војска запретила је да ће у случају нових напада на Сирију америчкој војсци одговорити силом, док најцењенији амерички медији тврде да је рат две суперсиле неминован, али да ће до њега доћи на Балкану.

Америчко бомбардовање сиријске ваздушне базе Шајрат, оправдано наводним хемијским нападом сиријске војске на побуњенике у Идлибу, односе Москве и Вашингтона довело је до тачке пуцања и уништило сваку наду да ће амерички председник Доналд Трамп и руски Владимир Путин наћи заједнички језик.

Колико је ситуација опасна, најбоље показује саопштење Заједничког командног центра Русије, Ирана и Сирије.

Право игралиште

– Оно што су САД урадиле у Сирији прелази све црвене линије. Од сада ћемо одговорити силом на било којег нападача или на било какве даље нападе. САД знају нашу способност за брзу и снажну реакцију – саопштио је Командни центар, док је Путин поручио да су акције САД недопустиве.

Све то довело је две земље на ивицу рата који би могао да уништи цео свет. Међутим, док су очи планете упрте ка Сирији, где сукоб делује највероватније, амерички медији тврде да је ипак већа вероватноћа да ће до сукоба суперсила доћи на Балкану.

– Највећа спољна претња стабилној Европи је Путин. А Балкан је право игралиште за лоше глумце и постаће Путинов приоритет, због чега би га требало пратити пре него што се отргне контроли – пише Џејмс Џеј Карафано, амерички аналитичар, за угледни амерички магазин Нешенел интерест.

Провокација сукоба

Он тврди да Путин нема много жаришта на којима може да испровоцира Запад.
– Балкан има неколико жаришта која би Путин могао да искористи за провоцирање сукоба. Ту су тензије на линији Србија-Хрватска-Косово, немири у Македонији, сукоби у Босни и Херцеговини, али и у Црном мору. За САД би спречавање руских покушаја дестабилизације Балкана требало да буду приоритет – пише он.

Морнарички адмирал Мајкл Хауард, шеф Команде НАТО морнарице за Европу и Африку, тврди да је тренутно руско деловање у Медитерану веће него у време Хладног рата и СССР .

Бивши шеф МИ6 упозорава јавност
МОГУЋ НУКЛЕАРНИ СУКОБ СА КИМОМ

Амерички председник Доналд Трамп увешће свет у катастрофалан нуклеарни рат са Северном Корејом, тврди сер Џон Саверс, бивши директор британске обавештајне агенције МИ6.

– Трамп ме не испуњава поверењем и мислим да би његов темперамент могао да доведе до сукоба на Далеком истоку, који би био опаснији од било чега у Сирији. Претње Ким Џонг Уну, лидеру Северне Кореје, веома су озбиљне – поручио је он.

ОПТУЖБЕ „Прва ћерка“ главни кривац за напад у Сирији
ИВАНКА ТРАМП УМАЛО ИЗАЗВАЛА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ

ВАШИНГТОН – Главни кривац за америчко бомбардовање ваздухопловне базе „Шаријат“ у Сирији, што је умало довело до избијања трећег светског рата, нико други је до Иванка Трамп, ћерка мезимица шефа Беле куће.

Амерички медији спекулишу да је управо „прва ћерка“ заслужна за то што је њен отац Доналд наредио бомбардовање суверене земље са 59 крстарећих ракета типа „томахавк“. Напад је уследио непуна 24 сата после њеног оштрог обраћања на друштвеним мрежама, а након хемијског напада у ком је убијено преко 70 особа.
– Срце ми је сломљено и побеснела сам због фотографија које долазе из Сирије после злочестог хемијског напада – навела је Иванка на Твитеру.

После неколико сати огласио се и Трамп:

– Ови гнусни потези Асадовог режима не смеју бити толерисани – навео је Трамп, који је до тада за злочине у Сирији углавном окривљивао неуспешну политику свог претходника Барака Обаме.

Недуго после бомбардовања, Иванка, званично неплаћени асистент свог оца, објавила је да је „поносна на свог оца, који је показао храброст“.

Елита победила
ДОНАЛД ПОСТАО ХИЛАРИ

Нешенел интерест пише и да је „три месеца од почетка мандата Доналд Трамп доказао да је тачна његова критика америчке политичке класе: неме разлике ко год да победи на изборима“.

„Трамп се претворио у Хилари Клинтон или неког од неоконзервативаца против којих се борио“, пише угледни лист.

Борис Џонсон
АСАД ЈЕ ОТРОВАН

Министри спољних послова састали су се данас на самиту групе Г7 у италијанском граду Луки како би послали „јасну и координисану поруку“ Русији. Британски шеф дипломатије Борис Џонсон рекао је да је председник Сирије Башар ел Асад „отрован“, додајући да је време да се Владимир Путин суочи са истином о тиранину којег подржава.

ЖАРИШТА

Амерички Нешенел интерест сматра да на Балкану постоји неколико жаришта где би могле да се сукобе САД и Русија:

Србија-Хрватска-Косово

„Можда је претерана прича о трци у наоружању Загреба и Београда, али нема сумње да су тензије на ивици пуцања. Косово прети оснивањем своје војске, а ту је и 5.000 војника НАТО.“

Немири у Македонији

„Руско мешање, корупција, препирање с Албанијом и збркан амерички одговор претворили су ову земљу у прави отровни коктел.“

Босна и Херцеговина

„Сепаратистички покрет у Републици Српској прети да подгреје поделе које тињају од 1995. Путин је изгледа срећан када долива бензин на пепео који тиња.“

 

 

Извор: Kurir.rs