Србија

СУТРА СЕ ПОНАВЉАЈУ ИЗБОРИ: Вучић упозорава на могуће насиље – ево где ће се све гласати опет!

БEOГРAД – Избори за председника Србиjе биће сутра поновљени на три бирачка места, на по jедном бирачком месту у Новом Саду, Tрстенику и Лесковцу.
На та три бирачка места право гласа има 3.148 бирача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није Републичка изборна комисија та која бира председника Републике, изјавио је премијер Александар Вучић и оценио да су „готово смешна“ настојања његових политичких противника да притисцима на Републичку изборну комисију промене исход избора и вољу грађана.

„Не знам одакле им такве идеје. Тако мали Ђокица замишља да је могуће да промени народну вољу одлуком политичара“, приметио је Вучић.

„Онда би се правили избори за РИК, па кога РИК изабере тај је председник. То је смешно“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је додао да су се некада људи борили за поштовање изборне воље, да су излазили на улице да би се борили за чување свог гласа.

„А, политичари данас терају људе на улицу да се боре за њих, а против народне воље. Али, шта да радите. На то треба да навикенте и ништа више од тога“, рекао је Вучић.

Премијер је додао да неки политичари нису спремни да саслушају друге, нити им дозвољавају да износе своје мишљење.

Поред склоности једноумљу, неки опозициони политичари на друге људе гледају као на људе нижег реда, јер немају скупе јакне, ципеле…

Како је додао, неки нису у стању да прихвате реалност, за разлику од њега, али, приметио је, ко губи има право да се љути.

Додао је да могу да наставе да кукају сваки дан, а неки медији могу да наставе да и од скупова од по сто људи праве догађај…

„Пустите све то и кажете ‘у реду – морамо да вас држимо као мало воде на длану'“, рекао је Вучић и додао да могу да наставе да протестују докле год хоће, само да не угрожавају права других грађана.

На питање о најави радикализације протеста и докле могу да иду они који протестују, премијер је рекао да је црвена линија протеста – насиље.

Све док не буде насиља, нападна на неког или на институције, све је у реду.

„Нека протестују докле год хоће, све док је мирно и не угрожавају права других грађана“, нагалсио је Вучић у изјави новинарима.

Подсетио је да је током изборне кампање указивао да се припрема македонски сценарио којим ће поједини председнички кандидати и политичари покушати насилно да оставре што не могу кроз вољу народа и на бирачким местима.

Тада су, како је додао, тврдили да није истина, ДОС-овски медији су писали да се ради о Вучићевој измишљотини, а данас сами најављују немире и радикализацију.

„Све док је мирно, могу да шетају наредних десет година. Када буду угрожавали туђа права, насилно покушали било шта да реше, држава ће да реаагује. Насиље, силеџијство држава неће допустити“, поручио је Вучић.

До сада ништа од тога нису учинили, па држава на протесте гледа као на део демократије.

Поручио је да нема разлога за нервозу, а да су нервозни неки политицари који су мислили да ће изазвати реакцију власти.

„Неће изазвати никакву реакцију власти“, подвукао је Вучић.

На питање да ли се ради о побуни богатих против народа, рекао је да не мисли да су сви богати на протестима, али да има прилично богатих, који су добили много од државе или су на други начин зарадили много новца, али има и оних који нису.

Указао је да странка на власти не жели да прави исту грешку као „они“ који омаловажавају грађане, и да је важно проналазити решења у будућности, показати разлику.

Навео је да је, за разлику од других, увек спреман да одговори на сва питања.

„Ма колико им се не допада ја сам по природи демократа. За мене су сви исти и то ће бити и када будем председник, ма колико ми тешко пада да одговарам на питања која немају никаквог смисла“, рекао је Вучић додајући да је то важно за политичку демократску будућност Србије.

„Немам информацију да Хрватска има С-300“

Вучић је рекао рекао да нема информације да Хрватска поседује руски ракетни систем С-300.

„Није то игла, па да може да се сакрије“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Приметио је да нема шта он да комнетарише писање загребачких медија о наводној продаји система С-300 Хрватској током деведесетих година, након што је Русија демантовала те наводе.

Интересантно му је, каже, како се та кампања води, како креће из загребачких средстава информисања и брже боље то преузму медији у Србији.

„Мени је све јасно. Чули смо прецизно и недвосмислено руску амбасаду и мислим да ће се чути и одговор Министарства одбране Русије“, објаснио је Вучић.

Казао је да систем С-300 не може да се сакрије, да није игла, већ много већи рактени систем.

„Ко је с ким трговао не желим да се мешам. Да ли ми желимо да ојачамо ваздушну одбрану? Да, желимо, то ћемо и да учинимо“, наводи премијер.

Према његовим речима, са руским председником Владимиром Путином договорио је испоруку „мигова-29“, тенкова и борбених извиђачких возила.

„О С-300 немамо договор, а ако то смем да вам кажем први пут сам то поменуо у разговору са Путином и разговарали смо о томе. Поменуо сам и у разговору са Лукашенком“, навео је Вучић.

Добра сарадња у борби против тероризма, осуда напада на џамију

Вучић је рекао да српске службе безбедности имају „озбиљну сарадњу“ са својим колегама из САД, Немачке и других држава, када је реч о борби против екстремног исламског фактора.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Јакову, рекао да српска војска и службе безбедности пажљиво прате ситуацију на Косову и Метохији када је реч о тероризму и да је задовољан што се на време откривају ћелије Исламске државе.

„Мислимо да их има још на Балкану и по том питању смо увек спремни са различитим факторима и из НАТО и других обавештајних служби да сарађујемо“, рекао је Вучић.

Упитан каква је сарадња српских и косовских безбедносних служби после претњи терористичким нападима на Косову, Вучић је рекао да Србија сарађује превасходно са Кфором.

„То ради директно наш Генералштаб са Кфором. Имамо партнерски однос, а све остало наше службе држе под контролом. Помно пратимо све што се збива у Приштини и гледамо како и на који начин можемо да реагујемо“, рекао је Вучић.

Премијер је истовремено и осудио што је један држављанин Србије оштетио џамију у селу Лабљане у општини Ново Брдо на Косову.

„То су недопустиве ствари и срећан сам што у централној Србији и на територији коју ми ефективно нашим снагама безбедности контролишемо таквих поксушаја нигде нема и то Србија неће дозволити никоме. Једом се то дешавало у последњих десет-12-13 година и више се неће дешавати“, поручио је Вучић.

Извор: Танјуг