Издвајамо Србија

„Сваки моћник мисли да од њега свет почиње, а пре или касније сам оштри нож да буде заклан“

„Све то зло власти, ма колико снажно деловало, ма како дуготрајно изгледало, има свој рок трајања. Има свој крај“, рекла је глумица Наташа Нинковић у разговору за Блиц поводом представе „Ричард Трећи“ чија је премијера вечерас у Народном позоришту у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не кажем, бива неретко и да су жртве огромне, али има им краја“, додала је. И од зла и од власти, међутим, већи је проблем слепило људи.

„Механизми власти су суштински исти. Владари се мењају, становништво које је жртва се мења, али тај систем манипулације је увек исти. И уз њега пропаганда, без обзира на промене у средствима и начинима пропаганде. Толико ствари се у овом комаду подудара са данашњим временом. У историји се понављају периоди предаха – рекла бих кратки – када се зло мало повуче. Ал’ кад изнова крене! Спрега власти и криминала, механизми који се заснивају на страху, хране се и манипулишу њиме… А у свему томе невероватно слепило људи. Зло на сваком ћошку. Од људи прави сведоке или саучеснике, овладава њима, меље их и мења, зло се поставља као услов егзистенције. И не вреди. Људи пристају“, додала је Нинковићева.

Она у Шекспировом комаду тумачи улогу Маргарете, жене која нема шта да изгуби, како је објаснила Нинковићева, а која је самим тим јако опасна.

„Бивша владарка. А једном владар – увек владар, барем у сопственој свести. Властољубива жена. Изгубила је и мужа и синове, али јој је заправо најважније то што је изгубила круну. Она нема ниједан разлог да живи, осим да види једног човека мртвог. Значи њу освета држи у животу“, објаснила је глумица и додала да се Маргарета на неки начин надовезује на чињеницу да зло има крај.

„Сваки моћник мисли да од њега свет почиње, а пре или касније сам оштри нож да буде заклан док у међувремену немилице меље све пред собом“, истакла је глумица.

 

Извор: Недељник