Регион Свет Србија

СВЕТСKИ И РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈИ О ПРОТЕСТИМА У СРБИЈИ: За САД не постоје, Хрвати најобјективнији

Хрватски медији најкоректније дају извештаје о протестима у Србјији, док за рецимо Њујорк тајмс то очигледно није догађај

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вечерњи лист почиње текст под насловом “Народ гладује, елита се радује” почиње информацијама да су данашњи протести по први пут окупили студенте, војни и полицијски синдикат.

Лист наводи да је ово шести дан протеста против ситуације у земљи које је погурало незадовољство избором Александра Вучића за председника Србије.

Нешто слично има и Јутарњи лист по коме је ситуација све напетија, али лист наводи и да је Вучић рекао да су у реду док су “мирни и демократски”.

Листови у БИХ дају опис доста скромније од хрвтских колега углавном уз исте информације. Тако, Дневни Аваз подсећа који је дан протста и да су се грађанима придружили синдикати.

Ослобођење још није објавило извештај са данашњих протеста, као ни Глас српске, нити Независне. Ни подговоричке Вијести на сајту не објављују информацију о протестима.

„Деца с пиштаљкама“ су поново на улицама Београда, као 1996-97, када су „пробудила друштво у доба аутократске владавине Слободана Милошевића“ кога је потом „друштвени покрет и срушио с власти“, пише данас утицајни атински конзервативни лист „Kатимерини“.

„Данас, 20 година касније, у пиштаљке дувају деца тадашњих демонстраната… инстинктивно реагујући застрашени процентом од 55 одсто с колико је Александар Вучић изабран за председника Републике, вичу да је гласове отео контролом медија и демагогијом, а парола им је ‘Против диктатуре'“, пише лист.

Док српски Спутњик даје информацију о протестима и у одвојеној вести ставове Вучића о њима, енглски сајт ове агенције не помиње данашњи скуп, али се могу наћи вести о прва два дана протеста.

Британски Дејли мејл у краћем, али богато илустрованим фотографијама протеста акценат стаавља н наводну изборну крађу и Вучићеву реакцију на те тврдње, а присуство војног и полицијког синдиката није поменуто у тексту.

Угледни Вашингтон пост не спомиње протесте, али се зато може наћи вест о погибији два пилота у Србији. На интернет страници Њујорк тајмса нема ни толико.

 

 

Извор: Kurir.rs