loading...
Занимљивости Издвајамо Србија

СВИ ЛИНГВИСТИ СЕ САГЛАСИЛИ: Ево у ком граду се српски језик говори најправилније

Град у ком се српски језик говори најправилније! А није Ужице, као што се некад мислило

Једна од карактеристика нашег народа је та да смо подложни поделама у односу на то каква нам је традиција у неком крају, какви су специјалитети, устаљени обичаји, веровања, друштвене навике… Отуда и надимци попут Чарапана, Ере и Лале… а о предрасудама да и не говоримо.

На тој листи подела нашао се још један врло битан аспект – језик!

Да ли сте се икад запитали постоји ли неко место у Србији где се говори најчистијим српским језиком, са свим правилностима у говору које морају бити испуњене? Постоји један град чији становници могу бити поносни када је матерњи језик у питању, јер им је таленат правилног говора готово урођен!

Лингвисти кажу да је ваљевски говор у Србији најправлинији. Језик ваљевског краја одликују језичко богатство, логичност и јасност.

Знају за свих 7 падежа и непогрешиви су при њиховом одређивању у изговору, чак и они људи којима образовање и знање о српској граматици и дијалектологији није најсветлија тачка. Правилно акцентују речи и нису лењи да то чине, то им је просто урођено.

Они ће вам такође рећи да их ословљавате са Ваљевац и Ваљевка, или Ваљевци, А НЕ Ваљевчанин и Ваљевчанка. Забуну стварају градови попут Краљева и Ужица, па по аналогији Краљевчана и Ужичана многи за становнике Ваљева кажу Ваљевчани.

За Ваљевце остали становници Србије љубоморно тврде да они приликом изговора често отежу. Међутим, Ваљевци воле да кажу да они то “певају”.

Поред Ваљева и ваљевског краја, још се и лознички крај сматра за најправилнији када је изговор матерњег језика у питању.

Извор:опанак.рс

loading...