Издвајамо Регион

ТАКО СЕ ТО РАДИ! ВИКТОР ОРБАН УКИДА СОРОШЕВ УНИВЕРЗИТЕТ – одобрен предлог закона!

Посланици из партије Фидес мађарског премијера Виктора Орбана одобрили су предлог закона о образовању за који критичари тврде да се односи на универзитет милијардера Џорџа Сороша, јавља АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог закона модификује правила која регулишу функционисање 28 страних универзитета у Мађарској.

Како наводи АП, Централноевропски универзитет (ЦЕУ) тврди да предлог закона директно утиче на њега и да би могао да доведе до његовог затварања.

Орбан, некадашњи Сорошев стипендиста, критички је настројен према милијардеру, који је рођен у Мађарској, оптужујући га да жели да утиче на мађарску политику, наводи агенција.

Прошле недеље он је рекао да је ЦЕУ „варао“ јер није имао кампус у држави порекла и јер је издавао дипломе које су признавале и Мађарска и САД, на тај начин имајући неповратну предност у односу на локалне институције.

Стејт департмент САД и стотине академаца и универзитета изразили су подршку ЦЕУ, који је основан 1991. године и тренутно га похађа 1.400 студената из 108 држава.

Нацрт закона од мађарских и америчких власти захтева да се договоре о новим условима за пословање универзитета у наредних неколико месеци.

Уколико договор не буде постигнут и спроведен, ЦЕУ би добио забрану уписивања нове генерације студената од 1. јануара 2018. и морао би да заустави све образовне активности 2021. године.

 

Извор: rs.sputniknews.com