loading...
Издвајамо Регион

ТАКО СЕ ТО РАДИ! ВИКТОР ОРБАН УКИДА СОРОШЕВ УНИВЕРЗИТЕТ – одобрен предлог закона!

Посланици из партије Фидес мађарског премијера Виктора Орбана одобрили су предлог закона о образовању за који критичари тврде да се односи на универзитет милијардера Џорџа Сороша, јавља АП.

Предлог закона модификује правила која регулишу функционисање 28 страних универзитета у Мађарској.

Како наводи АП, Централноевропски универзитет (ЦЕУ) тврди да предлог закона директно утиче на њега и да би могао да доведе до његовог затварања.

Орбан, некадашњи Сорошев стипендиста, критички је настројен према милијардеру, који је рођен у Мађарској, оптужујући га да жели да утиче на мађарску политику, наводи агенција.

Прошле недеље он је рекао да је ЦЕУ „варао“ јер није имао кампус у држави порекла и јер је издавао дипломе које су признавале и Мађарска и САД, на тај начин имајући неповратну предност у односу на локалне институције.

Стејт департмент САД и стотине академаца и универзитета изразили су подршку ЦЕУ, који је основан 1991. године и тренутно га похађа 1.400 студената из 108 држава.

Нацрт закона од мађарских и америчких власти захтева да се договоре о новим условима за пословање универзитета у наредних неколико месеци.

Уколико договор не буде постигнут и спроведен, ЦЕУ би добио забрану уписивања нове генерације студената од 1. јануара 2018. и морао би да заустави све образовне активности 2021. године.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...