Издвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА САД: Русија и Кина почињу обрачун трговине у злату, долар је мртав!

Недавни напредак у рационализацији трговине у локалним валутама је Москву и Пекинг приближио стварању финансијске архитектуре која може да олакша трансакције у злату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као што је објављено, Москва и Пекинг су направили још један корак ка дедоларизацији отварањем јуан клиринг банке у Русији. А раније овог месеца је руска Централна банка отворила своју прву страну филијалу у Пекингу како би омогућила бољу комуникацију између руских и кинеских финансијских власти.

Како се наводи у чланку који је објављен недавно, напредак који је постигнут у промовисању билатералне трговине у јуану је први корак ка још амбициознијем плану – коришћењу злата за обављање трансакција:

“Клиринг центар је једна од низа мера које Народна банка Кине и руска Централна банка разматрају како би продубиле своју сарадњу.

Једна од мера која се разматра је заједничка организација трговине у злату. У последњих неколико година су Кина и Русија биле најактивнији купци овог племенитог метала на свету.

Приликом посете Кини прошле године, заменик шефа руске Централне банке Сергеј Швецов је рекао да ове две земље желе да олакшају више међусобних трансакција у злату.“

О могућности трговине у злату су руски званичници дискутовали током последњих годину дана. У априлу прошле године је први заменик гувернера руске Централне банке Сергеј Швецов изјавио за ТАСС:

“Земље БРИЦС-а су велике економије са великим резервама злата и импресивним обимом производње овог племенитог метала. У Кини се трговина златом спроводи у Шангају, а у Русији у Москви. Наша идеја је да створимо везу између ова два града у циљу повећања трговине између ова два тржишта.“

Будући планови за олакшавање трансакција између Москве и Пекинга у злату би сигурно објаснили зашто су ове две земље водећи произвођачи и купци злата.

Стварање “златног тржишта“ БРИЦС-а би био одличан начин да се заобиђе долар, док се такође користи “валута“ која би се могла лако рециклирати за трговину са другим земљама чланицама.

И иако се трговина у злату неће догодити преко ноћи, БРИЦС државе су већ кренуле ка стварању “нове финансијске архитектуре“ која “задире у доминацију америчког долара у глобалним финансијама“:

“Иницијативе предузете од стране земаља чланица БРИЦС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка= да се успостави нова финансијска архитектура на њиховом осмом самиту одржаном у октобру 2016. године у Индији, су недавно дошле у центар пажње.

Да би се избегла ММФ (Међународни монетарни фонд) врста кредитног условљавања и решила доминација америчког долара у глобалним финансијама, успостављене су нове институције од стране БРИЦС-а за које се очекује да обезбеде преко потребну промену у глобалној финансијској архитектури. Ове институције укључују Нову развојну банку (НДБ), БРИЦС Резервни фонд за непредвиђене ситуације (ЦРФ), и Азијску инфраструктурну инвестициону банку (АИИБ).“

Као што је један финансијски стручњак недавно истакао:

“У последњих неколико година, земље БРИЦС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – предузимају мале кораке ка смањењу примарног значаја долара у међународној трговини. Кина је била предводник у томе у последњих неколико година.

Недавно сам наишао на овај наслов у издању Соутх Цхина Морнинг Пост-а: “Москва и Пекинг удружили снаге како би заобишли амерички долар на светскком тржишту новца.“ Видите, Русија и Кина су радиле на јачању економских веза годинама.

Последњи знак ове сарадње се догодио 16. марта, када је Централна банка Русије отворила своју прву инострану канцеларију у Пекингу. Локалне вести су то назвале “малим кораком ка формирању савеза Пекинга и Москве како би се заобишао амерички долар у глобалном монетарном систему“.“

Трговина у јуану је само први корак.

Разрађују се много већи планови.

 

Извор: Wебтрибуне.рс