Издвајамо Регион

ТО ЈЕ ПРАВИ ПРЕДСЕДНИК: Иванов одбио и посету са америчким државним секретаром за Европу и Евроазију!

Македонски председник Ђорђе Иванов ипак се неће састати са америчким државним секретаром за Европу и Евроазију у Стејт департменту Брајаном Хојт Јиом, чији долазак у Скопље је најављен за 1. мај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из кабинета предсједника Македоније за скопску ТВ 24 је речено да је затражен сусрет Јиа са Ивановим, али с обзиром на претходно преузете обавезе, предсједник неће бити у могућности да реализује тај сусрет.

Позивајући се на незваничне информације, македонски медији су пренијели да ће се током једнодневног боравка у Скопљу Ји састати са представницима политичких партија и предсједником Ивановим.

Ово је трећи пут да Иванов одбија сусрете са високим званичницима ЕУ и САД.

Претходно је Иванов, уз образложење да не може благовремено да стигне из Мађарске, где је боравио у посети, одбио сусрет са европским комесаром Јоханесом Ханом.

Прошле седмице у Скопљу је боравио копредседник института Европског савјета за спољне послове Карл Билт, са којим се Иванов такође није састао.

Иначе, македонски предсједник Иванов је у последње вријеме под великим притиском међународне заједнице због одбијања да мандат за састав нове владе додијели лидеру опозиционог СДСМ-а Зорану Заеву, који је уз помоћ двије албанске партије ДУИ и Беса окупио парламентарну већину са 67 посланика, од укупно 120.

Иванов не одступа од свог става јер сматра да све док не буду отклоњене правне и политичке препреке, он не може да додијели мандат за састав нове владе.

Такође, Иванов сматра да је већина у парламенту обезбеђена уценама албанских партија у Македонији, јер оне траже прихватање и примјену политичке платформе која је креирана у Тирани, у кабинету албанског премијера Едија Раме.

Иванов каже да та платформа према македонском Уставу и законима значи довођење Македоније у подређено стање и зависност од друге државе.

За Иванова је то кривично дело и у супротности је са Уставом, те је он дужан да штити суверенитет, територијални интегритет и независност Македоније.

Иванов је, наиме, више пута до сада рекао да је његова одлука да мандат не додели Заеву превентивне природе како се не би створили још већи проблеми.

 

Извор: Танјуг