Издвајамо Србија

ТО ЈЕ ТА НАПРЕДНА ЕВРОПСКА СРБИЈА: Народ на комад купује пелене, тоалет папир, бомбоне, цигарете…

Поражавајућа је чињеница да грађани Србије услед недостатка пара све чешће купују на комад разне потрепштине – пелене, тоалет папир, хигијенске улошке, отварају се и кутије слаткиша, цигарета, али и прашка за прање веша, па се пазари на граме…
Новинари „Блица“ обишли су продавнице широм Србије, како би се уверили шта све грађани купују на комад, тако што се отворе оригинална паковања. То иначе продавци не би требало да раде, али како тврде, многима тако излазе у сусрет, јер веома често грађани немају пара да себи приуште цело паковање неког артикла. Осим тога, продавци кажу да генерално људи и све остало – воће, поврће, месо… све чешће купују или на комад или на неке минималне количине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна цигарета од 10 до 30 динара Како су сазнали у нишким продавницама и апотекама, грађани „на ситно“ најчешће купују цигарете, тоалет папир, лекове, док се прашак за прање веша купује на граме.

Једна цигарета креће се од 10 до 30 динара, зависи од марке, ролана тоалет папира (извучена из већег паковања) кошта 13 динара, прашак за прање веша 500 грама је 50 динара, обична бомбона 5, а чоколадна 6 динара…

На комаде су се навикли и фармацеути тако да се у појединим апотекама лекови продају на табле, али и комаде. Табла лека против болова у желуцу, рецимо, у Нишу кошта 180 динара (цело паковање је 360), за деменцију 160 (320), кесица преперата који се користи код кашља 15 динара, таблета против болова 10 динара…

И популарни троугласти сир који се иначе продаје у оригиналном паковању од шест комада, може да се пазари на комад, а цена једног је 25 динара.

И у Крушевцу се на комад може купити пуно тога, од уложака и пелена преко витамина до слаткиша. У већини апотека лекове, чак и оне који се узимају искључиво на рецепт, продају на таблу. На комад се продају витамини, а једна таблета витамина Ц, рецимо, може се купити за 20 до 25 динара.
– Већ годинама продајемо пелене за децу и одрасле на комад. Цена за одрасле се креће од 55 до 66 динара по комаду, а за децу зависи од килаже и произвођача. Продајемо и хигијенске улошке за жене на комад – казали су нам у једној радњи која продаје кућну хемију и сличне производе.

Комад слаткиша да се унуче заслади

Продаја на комад је популарна и у продавницама слаткиша. Из оригиналних кутија са много више комада него што то себи могу да приуште, грађани узму колико могу да плате. Продавци тврде да има оних који купе по 2-3 комада, у зависности колико деце или унука имају, или да се сами засладе.

У краљевачким дућанима најчешће се на комад продају таблете које користе машине за прање судова, али и ролне тоалет папира. Једна ролна, тако, извађена из оригиналног већег паковања кошта 20 динара.

Веома је честа и продаја таблетица за машинско прање судова – једна таква у Краљеву кошта од 12 до 20 динара по комаду.

У мањим војвођанским градовима као што су Врбас, Бачка Паланка, Сомбор, Зрењанин и Вршац, „Блиц“ патрола се уверила да се најчешће купују пелене на комад, као у апотекама тако и продавницама и то у самом центру града.

Једна пелена 30-40 динара

И у Београду се најчешће на комад купују пелене и лекови.

– Оно што најчешће иде на комад су кесице лекова против прехладе и оне у просеку коштају 50 динара. Осим тога продају се и различити суплементи, рецимо магнезијум или цинк у праху, кесица тог праха кошта 30 динара, а људи купују и пелене на комад. За одрасле оне коштају између 50 и 70 динара, док су беби-пелене 30 до 40 динара по комаду – каже радница у једној апотеци у Београду.

 

Извор: Блиц