Издвајамо Србија

ТРЕЋИ ДАН „ПРОТЕСТА ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ“ У БЕОГРАДУ: Студенти траже смене, не повлаче се до испуњења услова (ВИДЕО)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окупљање грађана, претежно млађих, незадовољних победом Александра Вучића на председничким изборима, почело је вечерас нешто после 18 сати на Тргу Николе Пашића у Београду, испред Дома Народне скупштине, где ће бити одржан трећи „Протест против диктатуре“. Окупљања грађана и у Новом Саду и Нишу.

Пре скупа, група окупљених који су дошли на протест почели су са поправком паноа испред Скупштине на којем су слике лица и имена цивила и припадника снага безбедности убијених и отетих на Косову, који је порушен прве вечери протеста.

Људи који се баве поправком паноа рекли су да су дошли на протест, али је председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову Симо Спасић рекао је да не зна ко су људи који помажу и да је обнову такозваног „зида плача“ покренуло то удружење.

„Можда су дошли да исправе штету“, рекао је Спасић.

Грађани носе транспаренте против власти и премијера Александра Вучића, као и заставе Србије.

Протести су организовани на Фејсбуку, на страници „Протести против диктатуре“, а студенти Универзитета у Београду прихватили су захтеве које су изнели студенти у Новом Саду. Студенти су навели да ће протестовати до испуњења њихових захтева.

До сада се на протестима нико није званично обраћао.

Протести су у Београду почели у понедељак, а према кретању раније одржаних протеста, очекује се да ће и вечерас протестна поворка ићи од Дома Народне Скупштине главним градским улицама до Трга Републике, затим до Радио-телевизије Србије, Владе Србије, према Тргу Славија, ка Народној скупштини у којој је смештена Републичка изборна комисије и да ће бити завршена на Тргу Николе Пашића.

На Фејсбук страници „Протест против диктатуре 2017“ на учеснике је апеловано да не носе предмете који могу да изазову икакве повреде, да не гађају или псују полицију, јер, како се наводи, „полицајци нису ништа криви“, упозорени су да је могућа „појава провокатора“ и да не наседају на провокације, да не дирају „зид плача“ с фотографијама косовских жртава, да помогну ако некоме позли, да воде рачуна о саобраћају и да буду љубазни према новинарима.

Протести су синоћ одржани у више градова Србије, а велики број грађана изашао је у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Суботици.

 

Извор: Н1