Србија

Цела Србија му се смеје: НОВИ БЛАМ САШЕ ЈАНKОВИЋА

Бивши заштитник грађана и поражени председнички кандидат Саша Јанковић бесрамно је оптужио Републичку изборну комисију (РИK) да је прекршила закон јер није у року од 96 сати објавила резултате избора. Међутим, овом бесмисленом оптужбом Јанковић се избламирао као правник који је годинама обављао функцију заштитника грађана и који би први би требало да уме да тумачи законе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јанковић је у праву да РИK има законску обавезу да објави у року од 96 сати коначне резултате, али тек када се избори заврше! Пошто је РИK поновио изборе на осам бирачких места због неправилности, рок од 96 сати почиње да тече тек када се и на тим местима понови гласање, односно од недеље 11. априла у 20 часова.

РИK је иначе у законском року објавио резултате на основу 99,90 одсто обрађених бирачких места, односно са свих бирачких јединица, осим ових у којима се због неправилности понавља гласање. На основу тих резултата јасно је да је Александар Вучић убедљиво са 55,06 одсто гласова, док је Јанковић освојио тек нешто више од 16 одсто. Поновљени избори у осам бирачких места не могу утицати на коначни резултат избора, већ само могу минимално померити проценат добијених гласова за 0,1 одсто.

Пошто је РИK објавио практично коначне резултате са 99,90 одсто обрађених гласова, Јанковићева тврдња је потпуно бесмислена. Победник избора је већ познат, а поновљена гласања само ће формално утицати на коначне резултате, пошто по закону морају да се одрже.

Да бивши омбудсман не познаје чак ни законе сопствене земље у којој се кандидовао за председника, потврђују и речи председника РИK-а Владимира Димитријевића.

– Бивши омбудсман очигледно је занемарио чињеницу да је Републичка изборна комисија поништила гласање на осам бирачких места и одлучила да се они понове 11. априла – рекао је Димитријевић.

 

 

Извор: Srbija Danas