Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Кина обуставља летове ка Пјонгјангу, Јапан у приправности због паљбе С. Кореје и САД!

Данас се ситуација на Корејском полуострву додатно заоштрила када су претње једна другој упутиле САД и Северна Кореја. САД страхује да би Северна Кореја могла у суботу због прославе “Дана сунца”, иначе рођендана Ким Ил Сунга, да изведе нуклеарни тест. Ако се то деси, поручили су да ће извести превентивни напад, а њихово наоружање је у приправности у близини Северне Кореје. Међутим, огласио се и Генералштаб Северне Кореје који је поручио да ће и они превентивно деловати на било коју америчку претњу. Читавог дана на ову тему долазе саопштења, а последњи у низу су из Кине и Јапана који су стању приправности због могућег сукоба Америке и Северне Кореје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеска авиокомпанија “Ер Чајна”, једина страна авиокомпанија која врши редовне комерцијалне летове ка Северној Кореји, обуставиће од понедељка летове на релацији Пекинг-Пјонгјанг, објавила је на свом званичном сајту државна телевизија ЦЦТВ. Телевизија није образложила суспензију, наводи АФП. Међутим, “Ер Чајна” је данас демантовала наводе телевизије ЧТВ да ће та кинеска национална авиокомпанија укинути све летове ка Пјонгјангу од понедељка, истичући да је отказала поједине летове ка престоници Северне Кореје због слабе потражње, али не све.

Кинеска “Ер Чајна” и севернокорејска авиокомпанија “Ер Корјо” биле су једине две авиокомпаније које врше летове на тој релацији, примећује АП.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји упозорио је данас да не може бити победника у рату између САД и Северне Кореје, и позвао обе стране да прекину са међусобним провокацијама и претњама како ситуација не би измакла контроли.

– Једном кад до рата заиста дође, резултат неће бити ништа друго до вишеструки губици. Нико не може бити победник – рекао је Ванг на заједничкој конференцији за новинаре за француским колегом Жан Марк Ероом.

Најава је уследила након што је војска Северне Кореје запретила данас “немилосрдним одговором” на било какву провокацију САД, саопштила је званична новинска агенција те земље КЦНА.

Јапанско Министарство спољних послова саопштило је данас да одржава “висок ниво надзора” и да “предузима све могуће мере” како би одговорило на сваку могућу непредвиђену ситуацију на корејском полуострву, где Северна Кореја упозорава на рат и нове нуклеарне пробе.

Јапанско Министарство је саопштило и да Јапан сарађује са САД, Јужном Корејом и другим земљама, као и да ће наставити да улаже напоре како би убедио Северну Кореју да се уздржи од даљих провокација и понаша у складу са резолуцијама УН, које бране развој ракетних технологија, преноси АП.

Како се наводи, то Министарство је одбило да коментарише поједине делове интервјуа потпредседника севернокорејске владе агенцији АП, који је казао да ће његова држава изводити нуклеарне пробе, кад год руководство те земље сматра да су потребне.

Претходно је америчка телевизија Ен-Би-Си њуз, позивајући се на упућене обавештајне америчке званичнике, објавила да су САД спремне да покрену превентивни удар конвенционалним наоружањем на Северну Кореју уколико дође до још једног нуклеарног теста.

Пентагон је одбио да коментарише тврдње америчке телевизије Ен-Би-Си њуз.

Северна Кореја је већ упозорила о “великом догађају”, а званичници САД кажу да све указује да се ради о нуклеарном тесту који би могао да се догоди овог викенда уочи 105. рођендана оснивача Северне Кореје Ким Ил-Сунга, преноси Ен-Би-Си њуз.

Као могући објекти за напад севернокорејске армије наведене су војне базе САД у Осани, Кунсани и Пјонтеку, као и председника резиденција „Чонваде“ која ће, како је запретио севернокорејски генералштаб, „бити претворена у пепео за неколико минута“.

Представник Генералштаба је упозорио да не треба заборавити да су ракете Северне Кореје усмерене на базе САД у Јапану, као и на самој америчкој територији.

 

Извор: Телеграф.рс