Србија

Уколико вам се деси да на путовању изгубите документа, ево шта требате да радите!

Не бисмо да баксузирамо, али прочитајте за сваки случај – шта да радите ако, далеко било, изгубите документа у иностранству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто без валидног документа није могуће наставити путовање нити се вратити у Србију, неопходно је о крађи или нестанку документа – пасоша, личне карте и возачке дозволе – обавестити полицију земље у којој се налазите и затражити издавање потврде да је пријављен губитак, односно крађа.

У неким од земаља ЕУ и потписница Шенгенског споразума полицијски органи неће издати такву потврду уколико наши држављани не знају број пасоша, личне карте или возачке дозволе, па је пожељно код себе имати фотокопију документа, или знати број исправе чија крађа се пријављује, пише на сајту Ауто-мото савеза Србије.

Пријава нестанка исправа се не може обавити у некој другој земљи ЕУ чији органи, са правом, одбијају да издају потврду о нестанку исправе.

KОЛИKЕ СУ KАЗНЕ

Лице које прелази унутрашњу границу Шенгенског подручја и улази на територију било које земље потписнице без путне исправе, чини прекршај за који је запрећена новчана казна у износу од 200 до 1200 еура.

ДОKУМЕНТ СА KОЈИМ СЕ МОЖЕТЕ ВРАТИТИ У СРБИЈУ

Након добијања потврде из полиције о пријави нестанка или крађе путне исправе, неопходно је да се обратите најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у земљи у којој сте остали без докумената.

Тамо би требало да вам издају путни лист, документ са којим се можете вратити у Србију.

Са путним листом не може се путовати у друге земље, јер овај документ важи искључиво за повратак у Србију.

Важно је знати да безвизни режим ЕУ не важи и за путне листове, за већину земаља ЕУ, па је потребно, пре повратка у Србију, прибавити визе земаља кроз које ће се транзитирати.

ПРОЦЕДУРА ИЗДАВАЊА ПУТНОГ ЛИСТА

Осим потврде из полиције, у дипломатско-конзуларно представништво Србије треба понети и:
– уверење о држављанству (а пошто га скоро нико нема код себе, може неко факсом да га пошаље)
– доказ идентитета: документ са фотографијом, као што су лична карта или возачка дозвола, а могу и два сведока са важећим пасошима Србије
– три фотографије, сликане у одговарајућем формату

АKО НЕМАТЕ ДОВОЉНО НОВЦА

У случајевима када су наши држављани остали без новчаних средстава, или када их немају довољно да плате новчане казне за учињени прекршај у земљама ЕУ, због чега су им, на основу закона земаља пријема, привремено, задржане путне исправе, постоји могућност да родбина или пријатељи уплате новац.

Новац се уплаћује на рачун најближег дипломатско-конзуларном представништва Републике Србије, које им потом може исплатити новац лично или могу да се обрате Министарству спољних послова у Београду, где ће добити прецизне информације како да се, у сваком конкретном случају, новац најбрже достави.

АKО НЕМА НАШЕ АМБАСАДЕ

Ако се налазите у земљи у којој нема српске амбасаде, прво се лично јавите полицији земље у којој се налазите, а потом телефоном позовите представништво које вам је најближе. Они су дужни да у најкраћем року, у сарадњи са полицијом у Србији и полицијом земље у којој сте, обаве проверу података и доставе вам путни лист.

 

 

Извор: