Регион Русија Свет

УЛАЗАК ЦРНЕ ГОРЕ У НАТО ИЗАЗВАЋЕ РАТ! Путин би могао да изгуби стрпљење због сталног ширења западног војног блока!

Фото: Јутјуб

Ширење западног војног блока због непостојеће руске претње може да прерасте у оружани сукоб јер Москва нема безгранично стрпљење, тврде аналитичари

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они упозоравају да ширење Алијансе због непостојеће руске претње може да прерасте у оружани сукоб невиђених размера јер Москва нема безгранично стрпљење.

Ван памети

Стручњаци истичу да се пријемом Црне Горе НАТО проширио први пут после осам година. Међутим, у питању је чак седмо ширење од оснивања тог војног блока 1949, који сада не окупља само западне земље, већ и оне на граници с Русијом и некада традиционалне савезнике Москве.

Разлог за то је наводна претња Русије, за коју аналитичари кажу да реално не постоји, већ се користи као изговор за ширење америчког утицаја у свету.
Др Јан Оберг, директор Транснационалне фондације за мир и истраживање будућности, каже да такав приступ САД и целе Алијансе само ствара тензије и може довести до оружаног конфликта.

– Нагомилавање војске у источној Европи и на Балтику и припајање Црне Горе НАТО због непостојеће руске претње је ван сваке памети. Оно што је важило током Хладног рата више не пије воду. Данас је Русија сама наспрам 28 чланица НАТО, са Црном Гором 29. Упркос томе Запад, а највише САД, и даље инсистира да Русија представља велику претњу – објашњава др Оберг.
Он додаје да се о одбрани, безбедности и миру мора размишљати на другачији начин или ће се у неком тренутку догодити апокалипса.

– Под тиме подразумевам раст тензија, које воде конвенционалном рату. Ако се то деси, велика је вероватноћа да ће бити употребљено нуклеарно оружје. То никад не сме да се догоди! Запад се игра ватром и мора са тиме да престане – каже др Оберг.

С њим је сагласан и Иван Еланд из независног института Центар за мир и слободу. Он наводи да су САД пријемом Црне Горе у НАТО, ма колико мала она била, показале своју спремност за ширење у Евроазији, што повећава тензије са Русијом

– Стално ширење НАТО главни је разлог погоршања руско-америчких односа у овом и прошлом веку. Пријем Црне Горе само ће те односе учинити лошијим. С обзиром на то да и Русија и САД имају велики нуклеарни арсенал, овај ниво тензија је лош за све – каже Еланд.
Велика грешка
Осим тога, према његовим речима, НАТО пакт је пријемом Црне Горе направио велику грешку јер је тиме повећао ризик и од регионалног рата у Југоисточној Европи.

– Један од највећих проблема ЕУ јесте то што је примила земље које не могу саме себе да издржавају. Америка, као лидер НАТО, направила је исту грешку са Црном Гором. Та држава и друге сиромашне земље у источном делу Европе, које су већ примљене у Алијансу, могле би да увуку САД и западну Европу у нежељене регионалне ратове – наводи Еланд.

Kако каже, Црна Гора ће вероватно бар у почетку имати користи од подршке НАТО, али ће због тога све друге чланице Алијансе платити значајну цену.

Иначе, амерички Сенат у уторак увече је скоро једногласно одлучио да прими Црну Гору у НАТО. Сада се чека да одобрење потпише председник САД Доналд Трамп, који се у почетку противио ширењу НАТО, али се недавно напрасно предомислио.

Након тога остало је да пријем потврде још само Шпанија и Холандија, будући да су све остале чланице НАТО одобриле пријем Црне Горе. Очекује се да се цео процес заврши до маја, кад је заказан самит Алијансе, на којем ће Црна Гора и званично бити примљена у тај војни блок.

 

Извор: Informer.rs