Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ДОНЕО НЕОЧЕКИВАНУ ОДЛУКУ: Одакле ће владати нови председник Србије?!

Будући да је Александар Вучић најавио да би петогодишњи мандат провео у Палати Србија, није немогуће да ће Нови двор убудуће посећивати само као музеј

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Закону, седиште председника је у Београду, али на којој адреси, то треба Влада да се договори са председником. Судећи по ранијим Вучићевим изјавама, врло је извесно да ће седиште председника Републике убудуће бити Палата Србије, до сада незаобилазно место пријема многих страних званичника и седиште неколико министарстава.

Синоним за шефа државе – Андрићев венац 1 некада је било седиште Извршног већа, Скупштине Србије, а почетком прошлог века Музеј кнеза Павла. Будући да је Александар Вучић најавио да би петогодишњи мандат провео у Палати Србија, није немогуће да ће Нови двор убудуће посећивати само као музеј.

Палата Србије од раније позната као Палата федерације и Зграда савезног извршног већа (СИВ и СИВ 1). У периоду од 1991. до 2003. била је седиште Владе СР Југославије, а од 2003. до 2006. седиште Савета министара Државне заједице Србије и Црне Горе. После распада СЦГ, маја 2006. године, зграда је прешла у надлежност Владе Републике Србије.

Пре три године спекулисало се да би сва министарства требало да седе на једном месту у Палати Србије, а да у Немањиној 11 седе само премијер и први потпредседник са својим сарадницима, али се одустало због превеликих трошкова.

У Палати Србија тренутно су смештена седишта министарстава унутрашњих послова, трговине и телекомуникација, омладине и спорта, кабинет министра без портфеља, као и владиних канцеларија за Косово и Метохију, за људска права и за сарадњу са цивилним друштвом.

Оно што је извесно је да ће изабрани председник Србије још два месеца седети у Немањиној када актуелном председнику истиче петогодишњи мандат.

Вучић ће почетком јуна полагати заклетву пред посланицима, министрима и званицама.

Пре него што ступи на нову дужност, мораће да да оставку на место председника Владе, коју усваја Скупштина. Од тог тренутка тече рок од 30 дана до избора новог мандатара.

Извор:Телеграф.рс