Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ОТКРИВА: Правимо нову СФРЈ + АЛБАНИЈА!

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић заложио се за економско и тржишно повезивање држава бивше Југославије, и Албаније, јер би то подигло привреде ових држава и оснажило регионалну сарадњу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за амерички портал „Политико“, Вучић је истакао да би, ако се други сложе с његовим планом, постали тржиште од 20 милиона људи, што је врло значајно, јер би могли да привуку много више инвеститора.

– Мислим да то и остали разумеју – казао је Вучић.

На питање да ли жели да створи нову Југославију, Вучић је казао да се ради о „старој Југославији плус Албанији“.

– То је политичка идеја без угрожавања суверенитета тих држава. Подићи ће наше економије. Нама је потребна стопа раста од 4 до 5 посто годишње, а не 3. То није довољно – казао је Вучић.

На питање како мисли да постигне такву сарадњу с обзиром на тензије у суседству, Вучић је казао да је Тито то успео.

– Био је комунистички диктатор, али врло паметан човек. Бравар, можете ли замислити? Али веома паметан. Знао је како повезати људе… То је оно што нам треба. Повезати људе – истакао је Вучић.

Он је своју идеју обласнио примером из праксе: „Имамо млекару која извози јогурт, млеко и сиреве у Босну. Њихови камиони морају да чекају барем 36 сати на граници да се обаве све инспекције и не знамо зашто је то тако. Све наше компаније, али и друге, уштеделе би најмање седам одсто свих трошкова да то није тако“.

Увек ћу бити уз свој народ

Говорећи о ризицима конфликта на Балкану, он је казао да „што год да се догоди на Косову, увек је између Срба и Албанаца“.

– Ако је барем једна страна разумна, проблеми ће се избећи. Али, у Босни су три стране и није се лако носити с тиме. Босна је право буре барута – казао је Вучић и додао да у БиХ неће бити никаквих референдума о отцепљењу.

Како је навео, то му је пре два дана, у Мостару, рекао Милорад Додик, додајући да би односи Босне и Хрватске могли да буду проблематичн.

– Лидери у БиХ су љубазни једни према другима, али нисам видео да су причали о важним питањима. Кад се задубите у детаље, видите да нема могућег договора на видику. Сви се боре за своје територије и своја права – казао је Вучић.

Поводом 25. година од почетка рата у БиХ, он је навео да је од тада штошта научио.

– Ја сам поносан Србин и увек ћу бити за свој народ, али научио сам да сагледам ствари из угла других људи и да схватим шта они виде и осећају. Морамо поштовати и њихове погледе, а не гледати само на себе – закључио је Вучић.

Наводећи да увек постоје људи који нису задовољни изборним резултатима, оценио је да се на протестима у великим градовима у Србији ради о личној мржњи према њему.

Он је још казао да су „дозволили протесте“, да није било интервенција, јер је то прави знак демократије, на шта је врло поносан.

Извор:Политико/Блиц/ З. Ђорђевић