Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ПОРУЧИО АЛБАНЦИМА: Не знам шта хоћете да формирате, али на територији Србије то нећете, а ја држим реч!

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас у Лесковцу резултате локалних избора у пет општина, али и изјаве Едија Раме, Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан како коментарише резултате локалних избора у Оџацима, Врбасу, Ковину, Косјерићу и Зајечару, вучић је рекао:

– Што бих коментарисао локалне изборе? Неке странке су у неким општинама мало јаче, друге мало слабије. Једна странка је победила у четири општине, у једној је била друга са стотинак гласова мање. Али та странка је за разлику од неких одмах честитала победнику – рекао је Вучић и додао:

– Честитам свима који су задовољни резултатима. Неки су били задовољни што су били други, трећи или пети. За нас је ово показатељ где смо радили добро, а где је потребно нешто да мењамо.

Вучић је нагласио да СНС кад изгуби, па макар то било и за само 130 гласова, не прави проблем…

– Ми се нисмо бунили кукали и протестовали, него смо пружили руку победнику и честитали. И Влада Србије ће помоћи ономе ко формира власт у Зајечару да Зајечарцима буде боље – поручио је Вучић.

Премијер навео да је захвалан представницима опозиције на свему што су учинили после председничких избора јер је то утицало да му порасте рејтинг и да, ако тако наставе, постоји могућност да добије двотрећинску подршку у народу.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да му је драго што је отвара пруге и путеве, да је то његов посао, а да свако ради свој посао.

– То је мој најважнији одговор за све њих јер тиме показујемо свој демократски капацитет. али хвала им на свему што су произвели после избора. Иако ми вероватно није било лако, можда ме је и погодило први и други дан, када нисам разумео о чему се ради, али да су избори били пре 3-5 дана имао бих 58 одсто, а да су били синоћ имао бих 61 одсто. Ако овако наставе, дотераће ме до две трећине – рекао је Вучић.

Он је упитао представнике опозиције да ли желе да кажу народу да не зна за кога је гласао, да неко други треба да их убеђује у то.

На питање да прокоментарише изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова, премијер је одговорио:

– Очигледно је реч о добро координисаној акцији албанских политичара из Албаније и са територије КиМ, али и Албанаца из Прешевске долине, и у то нема никакве сумње, као ни у умешаност једне стране службе – рекао је данас премијер Александар Вучић, коментаришући изјаве албанских и косовских политичара о великој Албанији.

У том се смислу поставља само неколико питања, додао је, те навео да су то: да ли Албанци то раде сами или у координацији с неким другим, можда и са неког другог континента, зашто сада и шта су им праве намере.

Одговарајући на та питања навео је да се све креира у сарадњи с најмање једном тајном службом, за шта, додао је, постоје докази, да сматра да је реч о покушају легитимизације албанског питања увођењем дубље у проблем Македоније и, такође да се ради о томе да се Србија испровоцира да реагује неодговорно и да они спадну жртве.

Како је рекао, забринут је и то не због наше него туђе неодговорности и још једном је поновио да су нашле трагове деловања једне стране службе са службама из Албаније и Приштине.

– Нисам сигуран шта је крајњи циљ. Наше службе су нашле “трагове“ деловања једне стране службе са агенцијама из Албаније и Приштине. Али, то није довољно, јер није реч о једној од највећих светских сила и то није довољно за овакво самопоуздање – рекао је Вучић.

Он је подсетио да је својевремено, после једног састанка у Бриселу, рекао председнику Томиславу Николићу да Албанце никада није видео такве и да је приметио да су били потпуно незаинтересовани за дијалог с Београдом.

Поновио је да сматра да је могући циљ свакодневних изјава о великој Албанији да се та прича потпуно легитимизује и постане потпуно нормална и да више никоме не пада на памет да на то реагује.

И Муслију је, наводи, убачен у целу причу како бисмо ми од њега направили албанског националног хероја и како би се направила прича да су његова права угрожена.

Каже да је у изјавама на ову тему водио рачуна о сваком изговореном слову и да то и данас чини а разлог је што ће да се врати у Београд, а да народ у Бујановцу, Прешеву, на КиМ, где, каже, немамо ефективну власт од 1999. године, треба да се осећа сигурније и боље.

Рекао је и да постоји још једна земља која показује изненађујуће интересовање за Балкан, да је он тим интересовањем изненађен, да они желе да остваре што већи утицај на албански корпус на Балкану, те да ће разговарати с председником те земље.

Поновио је да је за њега степен агресије који се чује и осећа из изјава политичара Албанаца, а посебно према, ЕУ готово невероватан, те подсетио да су Јоханеса Хана оптужили да реагује по налогу Србије, што је за њега, додао је, застрашујуће.

Вучић је рекао да је веома важно оно што је Хан рекао, те да га збунила оштрина Тачијевог напада на ЕУ и на Хана, будући да је ЕУ, како је навео, своју реакцију дала у најблажој форми.

– Можда ЕУ потцењује то што се збива и у Тирани и у Приштини, у делу локалних органа власти Бујановца. Ми пажљиво пратимо шта се дешава, истичемо жељу да сачувамо мир и стабилност готово по сваку цену, али границе да мењате на такав начин, претите и креирате нешто на уштрб територије и Устава Србије, то нећемо дозволити – рекао је Вучић.

Он је додао да није сигуран да је све то уперено против Србије, већ да му се чини да је било „гађај Србију јавно, а шаљи поруку неком другом“.

Иначе, захвалио је Хану што је смео да каже оно што сви у Европи и свету мисле, али се плаше да изговоре, те додао:

– Видећемо шта ће рећи и ЕУ, наравно, Немачка, Русија и Америка као велике силе.

Коментаришући изјаву Муслијуа да Вучић зна да ће бити формирана Велика Албанија, Вучић је рекао да Србија зна шта је наша територија, да имамо наш Устав, да никога не дирамо и никоме не претимо, те да свако може да говори шта жели, али не и да чини шта хоће.

– Не знам шта ћете да формирате, не знам где ћете да формирате, али на територији Србије то нећете да формирате. За то имате моју тврду реч, а добро знате да држим до речи коју дам – истакао је Вучић.

Како је приметио, није случајно у Јасеновцу три године заредом говорио да се Олуја и Бљесак неће поновити, иако зна да се не могу поновити на истој територији, већ је, каже, тиме желео да упозори друге да треба да знају да Србија жели мир и стабилност, али да неће дозволити отимање територије нити понижавање.

Грађанима је поручио да не треба да их плаше изјаве о стварању некаквих нових држава на уштрб наше територије и истакао да ће Србија сачувати мир и стабилност.

 

Извор: Информер