Издвајамо Регион

ЗАЕВ ПОСЛЕ НАПАДА: Ово је био покушај убиства а организовао га је Груевски(ВИДЕО)

Председник опозиционе СДСМ Зоран Заев оценио је данас да су последњи догађаји у Собрању били покушај убиства са предумишљањем, планиран у договору и координацији са полицијским структурама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заев је на конференцији за новинаре позвао грађане да остану мирни и присебни, а запосленицима у државним институцијама да делују у складу са законима земље.

„САД, ЕУ и међународна заједница види да смо ‘мотор’ обнове демократије у земљи. Јуче је био планиран покушај убиства“, рекао је Заев и најавио да ће након избора председника Собрања политички процес бити настављен избором нове македонске владе, коју, како је рекао, сви очекују.

Он је честитао Талату Џеферију на избору, а лидера ВМРО-ДПМНЕ и бившег премијера Николу Груевског, председавајућег парламента Трајка Вељаноског, званичника МУП-а Чавков Митка и председника Ђорђа Иванова и њихове сараднике да су одговорни за ноћашње насиље.

„Јуче је био тест за грађане и Македонију“, поручио је Заев.

Заев очекује да шеф јавне безбедности у МУП-у Македоније Митко Чавков одмах поднесе оставку и побегне што даље.

Чавкова, иначе, некадашњег министра унутрашњих послова Македоније, актуелни шеф полиције Агим Нухиу је означио као одговорног за синоћња дешавања у парламенту.

Иначе, како је раније саопштено из СДСМ, Заев се неће одазвати позиву председника Иванова на састанак свих лидера политичких партија на којем би се разматрале могућности за излазак из најдубље кризе у којој се, како се оцењује, Македонија нашла у својој историји.

Извор:Танјуг/Курир