Издвајамо Свет

ЗАХУКТАВА СЕ – ЂИНПИНГ НАРЕДИО: Кинески носач авиона чека америчког на обали Северне Кореје, спреман да се супростави!

Нови кинески носач авиона, према налогу председника Си Ђинпинга, поринут јуче у Жутом мору код западне обале Северне Кореје. Он ће се супротставити америчком носачу који је послат у тај регион

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинези намеравају да бране Северну Кореју у случају америчког напада. Тек направљени кинески носач авиона јуче је, према налогу председника Си Ђинпинга, поринут у Жуто море код обала Северне Кореје како би могао да се супротстави америчком носачу који је лидер САД Доналд Трамп послао у тај регион.

Порука Пекинга

Кина је свој нови, други носач авиона у флоти направила потпуно самостално за пет година и три месеца. У питању је брод тежак 70.000 тона, дугачак 315 метара, који може да носи до 36 авиона и по својим карактеристикама један је од најмоћнијих на свету.

Он је јуче поринут у воду у луци Даљен, у провинцији Љаонинг, која се граничи са Северном Корејом, на њеној западној страни.
Истовремено, амерички носач авиона “УСС Карл Винсон” такође се налази у региону.

Он је тренутно на војним вежбама у Јапану, у Пацифику, а план је да се ускоро пресели у Јапанско море код источне обале Северне Кореје. Тамо ће се придружити групи америчких бродова и моћној нуклеарној подморници “УСС Мичиген”, којима Трамп жели да натера лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна да одустане од нуклеарног програма.

Међутим, након што “УСС Карл Винсон” стигне на одредиште, кинески и амерички носач авиона наћи ће се “очи у очи”, односно делиће их само Корејско полуострво. То је, према речима стручњака, и био кинески циљ.
Аналитичар Тунг Џао из Карнеги центра за међународну политику у Пекингу сматра да је Си Ђинпинг решио да постави свој нови носач авиона баш у овом тренутку у Жуто море да би одвратио Трампа од евентуалног напада на Пјонгјанг.

– Кина је највећи савезник Северне Кореје. Ако се узме у обзир појачана тензија на Корејском полуострву и чињеница да је регион на ивици рата, јасно је да је Пекинг желео да поручи Вашингтону да стоји уз Пјонгјанг. Нема јаснијег сигнала од носача авиона који се налази баш код границе Северне Кореје – каже Тунг Џао.

Рат због ситнице

Безбедносни експерти стога страхују да би рат на Корејском полуострву могао да избије сваког тренутка, и то због најмање ситнице.
– Највеће питање јесте ко ће први направити неку глупу грешку. Довољан је један непромишљен потез и све може да се отргне контроли. Додатно забрињава то што су и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун и амерички председник Доналд Трамп веома непредвидиви, због чега свашта можемо да очекујемо – каже амерички безбедносни стручњак Брус Бенет.

Иначе, тензије на Корејском полуострву порасле су почетком априла, након што је Ким извео трећу балистичку пробу од почетка године. Према обавештајним подацима, он се спрема да изведе и шести нуклеарни тест, због чега је Трамп послао своју моћну армаду код обала Северне Кореје. Међутим, Пјонгјанг прети да ће на евентуални амерички напад одговорити нуклеарним пројектилима, те сад цео свет страхује од почетка нуклеарног рата.

 

Извор: Информер