Издвајамо Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Иран има невидљивог ловца! (ВИДЕО)

Финална верзија новог иранског ловца „кахер Ф-313“ представљена је јавности. Једносед двомоторац оставља врло слаб траг на радарима, што га чини скоро невидљивим за непријатеље

Loading...

Прва верзија летелица представљена је 2013. године, а ускоро ће ући у службу. За полетање и слетање може да користи кратке писте, опремљен је додатним резервоарима за гориво и има унутрашњи простор за бомбе.

Кахер Ф-313“ у потпуности је домаће производње, може да лети на ниским висинама и да пружи блиску ваздушну подршку као и да испуњава извиђачке задатке.


Упркос томе што се Иран налази под ембаргом од 1979. године, војни инжењери те земље постигли су задивљујуће успехе на пољу одржавања постојећих војних капацитета, али и у представљању нових технологија домаће производње.

Од 1992. године Иран је самостално произвео тенкове, оклопна возила, ракете, торпеда, дронове и ловачке авионе.

„Кахер Ф-313″ је само један од неколико типова авиона представљених од 2007. године, када је Иран представио „азаракш“, односно „муњу“, који исте године улази у серијску производњу.

Следећи авион „секех“, односно „гром“, био је у технолошком смислу наставак, а Иран је 2010. године представио читаву ескадрилу тих авион.

Беспилотна летелица „мохаџер 6“ и ракета „факур” такође су међу великим достигнућима иранских инжењера.

Иранско ваздухопловство једино је у свету које у свом активном бројном стању и даље има ловце „Ф-14“, такозване „томкете“, који су купљени од САД пре увођења ембарга.

 

Извор: ртс/евиешенист

Loading...
loading...
loading...