Издвајамо Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Иран има невидљивог ловца! (ВИДЕО)

Финална верзија новог иранског ловца „кахер Ф-313“ представљена је јавности. Једносед двомоторац оставља врло слаб траг на радарима, што га чини скоро невидљивим за непријатеље

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва верзија летелица представљена је 2013. године, а ускоро ће ући у службу. За полетање и слетање може да користи кратке писте, опремљен је додатним резервоарима за гориво и има унутрашњи простор за бомбе.

Кахер Ф-313“ у потпуности је домаће производње, може да лети на ниским висинама и да пружи блиску ваздушну подршку као и да испуњава извиђачке задатке.


Упркос томе што се Иран налази под ембаргом од 1979. године, војни инжењери те земље постигли су задивљујуће успехе на пољу одржавања постојећих војних капацитета, али и у представљању нових технологија домаће производње.

Од 1992. године Иран је самостално произвео тенкове, оклопна возила, ракете, торпеда, дронове и ловачке авионе.

„Кахер Ф-313″ је само један од неколико типова авиона представљених од 2007. године, када је Иран представио „азаракш“, односно „муњу“, који исте године улази у серијску производњу.

Следећи авион „секех“, односно „гром“, био је у технолошком смислу наставак, а Иран је 2010. године представио читаву ескадрилу тих авион.

Беспилотна летелица „мохаџер 6“ и ракета „факур“ такође су међу великим достигнућима иранских инжењера.

Иранско ваздухопловство једино је у свету које у свом активном бројном стању и даље има ловце „Ф-14“, такозване „томкете“, који су купљени од САД пре увођења ембарга.

 

Извор: ртс/евиешенист