Издвајамо Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Путин и Ердоган ће у Сочију разговарати о испоруци С-400 Турској

Фото: Јутјуб

Путин и Ердоган ће се састати 3. маја у Сочију на иницијативу руског председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На преговорима у Сочију 3. маја председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган ће размотрити ситуацију у Сирији и економске односе између двеју земаља укључујући испоруку противваздушних ракетних система С-400, изјавио је прес-секретар турског лидера Ибрахим Калин.

„Овај позив (у Сочи) стигао је лично од Путина. Ова посета је значајна с тачке гледишта разматрања важних питања за обе земље: економских, туризма и Сирије”, рекао је Калин, преноси „Взгляд”.

Он је истакао да дневни ред преговора обухвата и могућу испоруку Турској противваздушних ракетних система С-400, о којима се сада преговара.

„Мислим да ће састанак у Сочију дати нови импулс овом договору”, изјавио је прес-секретар, додајући да је једна жеља Турске да нађе „оптималну варијанту за решавање питања националне безбедности”. Он је подсетио да је Турска покушала да се договори о испорукама ПРО са Француском, Италијом, Кином, али ти преговори су зашли у ћорсокак.

Турска је у марту саопштила да је у преговорима са Русијом о испоруци С-400 постигнут напредак. Саопштено је да систем С-400 у случају набавке неће бити интегрисан у ПРО НАТО-а.

 

Извор: Руска реч