Издвајамо Србија

ЗАСЛУЖЕНО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКУ ХЕРОИНУ: Милункa Савић међу десет највећих бораца свих времена (ВИДЕО)

Српска хероина из Првог светског рата, Милунка Савић, нашла се на листи десет највећих жена које су се бориле у неком од ратова. Листу је саставио чувени амерички сајт „Листверсе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милунка Савић је најодликованија жена војник свих времена. Борила се у Балканским и Првом светском рату. Током службе била је рањена девет пута, али то је није успорило. Када је њен брат 1912. године добио позив да ратује за Србију, она је отишла уместо њега под именом Милун Савић.

Због своје храбрости на бојном пољу, није била кажњена када је откривено да је женско после повреде задобијене од гранате. Командир јој је предложио да буде пребачена у болницу, али она је одбила. Само је кратко рекла: „Сачекаћу“.

Ту је остала све док командир није попустио и вратио је у пешадију. Њени борбени подвизи настављени су у Првом светском рату, а за херојство добила је одликовања од Француске, Русије и Британије – пише Листверсе.

Занимљиво је да је пре само неколико дана амерички рокер Алис Купер одао признање Милунки Савић на свом Фејсбук профилу.

„Милунка Савић приступила је српској војсци претварајући се да је мушкарац. Борила се у Првом светском рату, а током службе била је рањена девет пута. Такође, сама је заробила 23 бугарска војника“ – стоји у опису фотографије коју је поставио.

Осим Милунке Савић, на листи сајта Листверсе нашле су још: Маргарет Кохран Корбин (Рат за независност у САД), Мануела Педраса (Ослобађање Буенос Ајреса), Лидија Литвјак (Други светски рат), Нивес Фернандез (Други светски рат), Јевдокија Завалиј (Други светски рат), Ли Ен Хестер (Рат у Ираку), Лаура Николсон (Рат у Авганистану), Стејси Пирсол (Рат у Ираку), Лори Хил (Рат у Ираку).

Милунка Савић умрла је у 84. години, 5. октобра 1973. године. Сахрањена је на Новом гробљу.

Извор: РТС