Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЗЛОЧИН! Како је 300 НАТО војника силовало српску девојчицу Елу Милутиновић

Овај текст је замишљен као приказ најновије књиге „Разбојничка држава: Косово у светској политици“ руске професорке Јелене Георгијевне Пономарјове, али сматрам да је само један детаљ те књиге довољан да свако потрчи у најближу књижару, купи је и прочита. Обичан приказ, нажалост, не привлачи много читалаца, али трагичан детаљ, предочена конкретна несрећа која се свакоме може десити, носи тежину која интригира, оставља бол на души и дугу мисао пред очима о томе каква звер човек може постати. Објављена је у јануару текуће године у издању Evrobook-a, а писана за руску публику ова књига даје преглед познатих и непознатих појединости из западног процеса отимања Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, сажетак пре него пређемо на тему наслова: књигу Професорка започиње историјом Косова од раног средњег века до распада Југославије. Други део књиге бави се историјом настанка, финансирањем и развојем ОВК, као и биографијама злочинаца Адема Јашарија, Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Агима Чекуа. Трећи део књиге је део који нам открива многе ствари са којима је српска јавност, углавном, уопштено упозната. Уједно, он је и најпотреснији. У њему анализира албанску мафију као сегмент међународног криминала, а посебно елементе трговине наркотицима, сексуалног ропства и трговине органима. Вађење органа је посебна ставка анализе: оно се обављало и у Албанији и у Приштини, а према подацима преко 500 људи је нестало у периоду од јуна 1999. до 2003. године, од чега око педесет Руса који су дошли да се боре на страни Срба, и завршило свој живот као инкубатори органа. Албанска мафија је пронашла и метод нуђења велике своте новца сиромашним људима за органе, а онда би их преварили. Тако је преварена и Рускиња Ана Русаленко, којој су извадили бубрег, и свој живот је трагично окончала у Истанбулу.

На крају, поред отмица за вађење органа, бавили су се (и баве) отмицама жена које продају у робље или користе у секс индустрији. Тако је први јавни доказ отмица жена за коришћење у секс индустрији пронађен у марту 2001. године у случају несрећне Еле Милутиновић, двадесетогодишње ученице београдске медицинске школе, која је отета у јуну 2000. године. Претворена је у сексуалну робињу коју је те године силовало више од 300 НАТО војника! Триста НАТО злочинаца је силовало двадесетогодишњу српску девојчицу! У марту 2001. успела је да побегне и обратила се органима правде. Судски процес је одржан у Приштини, а њу је 24 часа дневно чувао цео вод полиције и војске. Случај се окончао кажњавањем четворице мањих преступника. Нико од вођа албанске мафије и натоваца није одговарао.

Нека овај ужасан случај и трагична судбина несрећне Еле Милутиновић и многих несрећних девојака исте и сличне судбине, које су постале жртве оваплоћеног апсолутног зла данашњице, буде разлог да купите и прочитате ову књигу. Нека њена жртва и књига професорке Пономарјове буду подстрек за нова дела на ове теме. Ела и друге жртве толико заслужују од нас.

Аутор Ненад Узелац

Извор: Видовдан