Издвајамо Свет

ЗЕМЉА У КОЈОЈ ТЕКУ МЕД И МЛЕКО: Кондуктер зарађује просечну годишњу плату у Србији а остали…

Новац у Швајцарској зарађују сви који хоће да раде и који су икакви радници. Новца имају далеко више него било где у свету што им омогућује мањак фрустрација ситницама које нам овде свима загорчавају живот

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тамо нико не размишља о струји, храни, Сирији, Трампу, Обами, изборима, аутобусима с ботовима, градовима излепљеним плакатима, гасу, шницли, снегу на путевима, Хагу…

У Србији имамо скупље основне намернице него што су у Швајцарској или у Немачкој. Литар уља у Немачкој стаје 85 центи, док је код нас један Евро. Како онда преживљавају људи који раде код “честитих инвеститора” за 176 евра? Информације о стандарду можемо да добијемо погледом на новчаник или фрижидер, али не и у домаћим медијима у којима политичари сиротињску Србију представљају као некакве „европске лидере“.

Швајцарски кантон Цирих објавио је водич за плате из којег се може видети колика је зарада у појединим професијама у тој земљи. Портал Сwиссинфо.цх објавио је колико у просеку зарађују неке професије, уз напомену да плате јесу високе, али и да су високи и трошкови живота.

Фризер – 2.601 ЦХФ

Цвећар – 3.800 ЦХФ

Графички дизајнер – 3.800 ЦХФ

Столар – 4.018 ЦХФ

Радник у пошти – 4.031 ЦХФ

Пекар – 4.051 ЦХФ

Аутомеханичар – 4.450 ЦХФ

Кондуктер у возу – 4.558 ЦХФ

Софтвер девелопер – 4.608 ЦХФ

Возач аутобуса – 4.858 ЦХФ

Новинар – 5.551 ЦХФ

Социјални радник – 6.246 ЦХФ

Учитељ – 7.398 ЦХФ

Официр у војсци – 8.142 ЦХФ

Јавни тужилац – 10.400 ЦХФ

Главни лекар у болници у Цириху – 12.824 ЦХФ

А, у Швајцарској се практикује исплата тринаесте плате. Плате се уговарају у бруто износу, а нето износ је обично 13 до 20 одсто мањи. Цена грејања је два пута нижа него у Београду, док грејна сезона траје према потреби у свим месецима изузев августа. Иначе, швајцарска тринаеста плата у просеку износи колико читава годишња зарада у Србији. Интересантно је и то што у тој алпској земљи нема просјака, док је стопа незапослених на нивоу статистичке грешке.

 

Извор: интервју.рс