Издвајамо Свет

ПРОФЕСОР МИЈАЛКОВСКИ: „Кад се Русији и Србима на Косову деси ‘Манчестер’, Запад то зове инцидентом!“

Професор Факултета безбедности Милан Мијалковски каже да ће напад у Манчестеру бити терористички ако то званично каже Влада Велике Британије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за “Спутњик” навео да “како они посматрају оно што се дешава малобројним Србима на КиМ, тако ја тумачим напад у Манчестеру — етнички мотивисан инцидент”.

Да би елиминисали да у будућности не буде таквих етнички мотивисаних напада међу Британцима, њихова власт би требало да се ангажује да у што бољем смислу интегрише појединце у њихов систем и онда ће таква опасност бити отклоњена, објашњава Мијалковски.

Подсећа да је, када се догодио терористички напад у Русији, за Запад то био инцидент.

„Па и ово је исто инцидент, то је урадио неки муслиман који је незадовољан. Можда је убица, можда је самоубица, није важно, али напада најосетљивију категорију становништва с циљем да застраши, да скрене пажњу на неповољан положај појединаца и да на тај начин заинтересује британску власт за њихова права“, каже Мијалковски.

Он указује на то да је напад пре свега изненађење за британске службе и додаје да ц́е се слични напади сукцесивно понављати у наредном периоду. Терористи су и раније покушавали да нападају, али су британске службе биле ефикасне.

„Спречили су на десетине терористичких напада који би можда били чак и погубнији од овог који се десио у Манчестеру“, каже Мијалковски.

Што се тиче односа Британаца према мигрантима, он се неће променити. Лондон већ има рестриктивну политику.

„Међутим, Британија ће бити мета напада миграната и терориста све док имају двоструке стандарде према тероризму, јер не могу они да сматрају да је тероризам само оно што угрожава британски интерес или интерес њихових савезника“, каже Мијалковски.

 

Извор: rs.sputniknews.com