Издвајамо Свет

СИТИГРУП ШОКИРАО АМЕРИКАНЦЕ: САД ће ускоро нестати као светска суперсила, њена будућност је ХАОС!

Ситигруп је објавио нови извештај у ком наводи да би тренутном геополитичком светском поретку ускоро могао да дође крај и да ће Америка престати да постоји као светска суперсила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извештај се врти око тога да ће „Паx Америцана“ (термин који описује тренутни геополитички поредак из угла САД) ускоро постати ствар прошлости, као и да Америка више неће бити доминантна економска и политичка сила са огромном војском.

Ситигруп наводи да се у будућности Америке налазе само несигурност, хаос и нестабилност.

У извештају пише:

И ова година је у знаку значајног погоршања глобалне политичке климе и уз нестално финансијско тржиште. Инвеститори и предузећа су све свеснији да морају да прате све факторе и ризике до којих доводи промена у друштву.

Штавише, тренд политичког ризика се прожима кроз напредне, али и нове економије. Анализирали смо податке и дошли до закључка да је ових ризика све више и да би они могли да угрозе чак и најскромније изгледе глобалног раста“.

Другим речима, доћи ће до краха глобалне економије.

„Према нашем мишљењу, политички и предузетнички лидери ће морати да се привикну на нови облик глобалног политичког ризика, промене парадигме која значи да све претходне политике неће успети да одрже стабилност и сигурност на високом нивоу уз потенцијал да одреагују на неочекиван начин.

Међу кључним импликацијама ових крхких и међусобно повезаних ризика јесу такозвани „Црни лабудови“, геополитички догађаји који стварају велику нестабилност“.

Теорију о Црним лабудовима је дао Насим Николас Талеб, који је навео да су то тешко предвидиви и ретки догађаји који се налазе ван реалма нормалних очекивања у историји, науци, финансијама и технологији.

Класичан пример таквог догађаја јесу напади 11. септембра.

У извештају се закључује следеће:

„На дугорочном нивоу, неуспех подешавања политике тако да реши проблем средње класе и пада животног стандарда довешће до ризика од масовних демонстрација и падања власти, што би могло пореметити системску глобализацију.

Такође, веома смо забринути да владини лидери не поседују довољан политички капитал за решавање избегличке кризе и терористичке претње“.

 

Извор: Wебтрибуне.рс