Издвајамо Русија

Амерички експерт запањен новим руским војним ледоломцем

Нови руски ледоломац „Иван Папањин“ биће најнеобичнији брод ове класе захваљујући „наоружању карактеристичном за разараче“, пише аналитичар америчког листа War is Boring Роберт Бекхусен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По речима Роберта Бекхусена Русија у овом тренутку има највећу флоту ледоломаца на свету, у којој се налази преко 40 бродова, међу којима и шест нуклеарних ледоломаца који могу да ломе арктички лед.

После готово четрдесетогодишње паузе РФ је изградила Арктик и Иљу Муромца, који ће у наоружање ући до краја ове године. У експлоатацију ће потом ући Иван Папањин пројекта 23550 чија градња је започела 19. априла у Санкт Петербургу, наводи аутор текста.

По техничким карактеристикама брод са депласманом од седам хиљада тона нема пандана нигде у свету, истиче се у тексту и наводи да ће имати карактеристике тегљача, ледоломца и патролног брода. Биће наоружан крстарећим ракетама Калибар и 76-мм артиљеријским војно-поморским „стелт“ системима АК-176МА.

Уобичајенија опрема оваквог брода била би противракетна средства и стрељачко оружје. Специјално наоружање карактеристично за разараче, нестандардно је за ледоломца, пише аналитичар.

Ледоломци који се користе у мирнодопске сврхе, добили су стратешки значај, пошто лед на Арктику има огромне залихе драгоцених ресурса. У случају конфликта ови бродови могу да прокрче пут војним бродовима, пише аутор текста истичући да наоружани ледоломци могу сами да контролишу територију.

Он наглашава да САД у употреби имају само два ледоломца.

Планирано је, како се наводи, да Ратна морнарица РФ главни брод пројекта 23550 добије 2019. године, а Министарство одбране поручило је два брода овог пројекта.

„Иван Папањин“ биће први у историји ледоломац који ће моћи да делује у арктичкој зони, како у саставу војних бродова, тако и самостално, имајући могућност да гађа морске, обалске и ваздушне циљеве. Брод дужине скорo 110 метара и ширине око 20 у стању је да савлада лед дебљине до метар и по. Он може аутономно да плови 60 дана. Опремљен је хеликоптерском платформом и хангаром за хеликоптере и беспилотне летелице. Осим тога на њему су размештена два брза војна чамца типа „Раптор“, наводи се у тексту који преноси Российская газета.

 

Извор: Руска реч