Издвајамо Србија

БРЖЕ, ЈАЧЕ, БОЉЕ: Србија остаје без државне банке, Вучићев режим донео одлуку да све државне банке распрода!

БЕОГРАД – Власнички удели државе Србије у банкама ће се првенствено продавати путем тендера, предвиђа се Уредбом о начину и поступку продаје акција банака у државном власништву коју је усвојила Влада Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада ће одлуку о продаји капитала банака које су у државном власништву доносити на темељу образложеног предлога Министарства финансија, објављено на званичном сајту Владе Србије.
Јавни позив заинтересованим купцима објављује се у најмање једном дневном листу који се дистрибуира у Србији, према потреби и у другим утицајним домаћим и страним средствима јавног информисања из финансијске области, као и на интернет страници Министарства финансија.

Министарство финансија може ангажовати домаћа или страна правна лица као финансијске саветнике за обављање послова и пружање помоћи у организацији, као и спровођење поступка продаје акција банака и избора најбоље рангиране понуде.

Заинтересована лица за учешће на тендеру дужна су да доставе изјаву о заинтересованости Министарству финансија у року од 21 дана од дана објављивања јавног позива.

Учесник на тендеру је, како се наводи у Уредби, дужан да положи депозит, уплатом у новцу или у облику банкарске гаранције, у складу са тендерском документацијом.

Министарство финансија разматра понуде, које након тога доставља Народној банци Србије (НБС) од које тражи мишљење о оцени поднетих доказа о финансијском стању и доброј пословној репутацији.

Ако Министарство у поступку разматрања оцени да одређена понуда не испуњава услове из тендерске документације, оно ће је прогласити неважећом и без одлагања је вратити подносиоцу понуде.

 

Извор: Танјуг