Издвајамо Србија

ЧЕРЧИЛ ЗАРОБИО СРПСКОГ КРАЉА И НАТЕРАО ГА ДА ИЗДА ДРАЖУ: Петар II Карађорђевић приморан да подржи Тита!

Бивши премијер Велике Британије Винстон Черчил приморао је српског краља да за време Другог светског рата подржи партизане, тако што га је држао затвореног у подруму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре 71 годину српски краљ Петар ИИ Карађорђевић преко радио Лондона позвао је све припаднике Југословенске војске у отаџбини да се уједине и приступе војсци маршала Тита, а то је краљ Југославије учино под морањем јер га је тадашњи премијер Велике Британије Винстон Черчил због тога држао заробљеног у подруму, све док није пристао да одржи такав говор!

12. септембра 1944. године тачно у 12 часова преко радио Лондона народу Југославије обратио се краљ Петар ИИ Карађорђевић који је у веома емотивном говору као врховни командант ЈВО “наредио” свим припадницима те армије да се ставе под команданту НОВ-а и Јосипа Броза Тита!

Партизанска војска под командом Јосипа Броза Тита одмах је великодушно призната од стране Велике Британије, СССР-а и САД, чиме је краљ “окренуо леђа” Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Према тврдњама многих савремених историчара краљ Петар ИИ Карађорђевић био је приморан да одржи овакав говор, јер га је наводно лично тадашњи британски премијер Винстон Черчил држао затвореног у подруму све док није пристао да подржи Тита.

Одмах после овог обраћања краља Петра ИИ огласио се и генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Дража Михаиловић који је тада рекао:

– Најтежи ударац задао нам је краљ чијим смо се именом заклињали, Бог и народ нека му суде.

 

Извор: Телеграф.рс