loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Предложићу влади да Вокеру ЗАБРАНИМО УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ СРБИЈЕ!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће Србија искористити сва правна и политичка средства како би упутила протест због изјаве Вилијама Вокера, бившег шефа Верификационе мисије ОЕБС, који се отворено заложио за стварање велике Албаније. Дачић је прецизирао да ће предложити влади да се Вокеру забрани улазак на територију Србије

Коментаришући Вокерову најаву формирања велике Албаније, Дачић је рекао да догађаји на Косову и Метохији и бомбардовање које је уследило нису били случајни, већ да је то била припрема за стварање такозване независне државе Косово.

– Вокер је тада, без било какве истраге и мишљења стручњака, дао изјаву да је српска војска и полиција убила цивиле у селу Рачак. То је била основа за одлуку о бомбардовању Србије. Тај исти човек данас, после завршетка свог политичког мандата ради даље за остварење циљева ‘Велике Албаније’ – изјавио је Дачић.

Дачић је рекао да “неки политичари Европе и Америке говоре да је та теорија о великој Албанији српски изум”.

– Видите и сами да је о томе говорио Рама, Тачи, Муслију и сада о томе говори и Вилијам Вокер. Србија треба да искористи сва правна и политичка средства да свима то стави до знања. Вокер није једини политичар или дипломата из тог времена који користи то што је радио за Косово у том периоду – рекао је Дачић.

Навео је да су многи од дипломата и политичара касније добили посао на Косову.

– Ми ћемо проучити све могућности како можемо најбоље правно да делујемо, да ли можемо некога да тужимо, да ли можемо политички да протестујемо, пре свега у ОЕБС-у. Ја сам то рекао јуче америчком амбасадору – рекао је Дачић.

Нагласио је да ће Министарство спољних послова предложити Влади Србије да се размотре све могућности да би се према Вокеру примениле одређене мере као што је забрана уласка на територију Србије.

– Следеће недеље ће бити одржана седница Савеза безбедности Уједињених нација на којој ће у име Владе Србије учествовати министарка правде Нела Кубуровић. Свакако да ће то бити једна од тема нашег обраћања свим члановима Савета безбедности – рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг