Издвајамо Свет

ДОШАО ЂАВО ПО СВОЈЕ! БЛЕР РАЗБИЈА ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ: Прети отцепљењем Северне Ирске и уједињењем са Р.Ирском!

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер, који је у мају објавио да се враћа у политику, већ је покренуо широку кампању против „брегзита“. Блер је изјавио да би Северна Ирска могла да преиспита своје чланство у Уједињеном Краљевству због изласка земље из Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, одлука која је донета на националном референдуму може да буде промењена.

Године 1998. Тони Блер, који је тада био британски премијер, и ирски премијер Берти Ахерн потписали су споразум у Белфасту. Овај документ је окончао крвави тродеценијски сукоб ирских националиста и присталица остајања Северне Ирске у саставу Велике Британије.

Према Блеровим речима, споразум сада захтева преиспитивање услед изласка Велике Британије из Европске уније.

„Споразум из Белфаста био је заснован на томе да су обе земље чланице Европске уније. Због тога је потребно исправити неке његове одредбе услед ’брегзита‘“, навео је Блер вероватно алудирајући на то што Северни Ирци, незадовољни изласком из ЕУ, могу да захтевају проглашење независности од Британије и уједињење с Ирском Републиком ради останка у ЕУ.

„Надам се да ће Северна Ирска остати део Уједињеног Краљевства, али требало је очекивати овакве последице ’брегзита‘. То је први пут да Британија и Ирска Република иду у раличитим правцима“, додао је бивши премијер.

Наступајући пред члановима Европске народне партије Блер је изјавио да „брегзит“ није неизбежан. Према његовим речима, „картел медија наклоњених десници“ покушава да убеди британске грађане да ова одлука не може да буде преиспитана.

„’Брегзит‘ значи да ће се сада све више грађана залагати за уједињење Ирске“, закључио је он.

Белфаст је заједно са Шкотском и Гибралтаром у више наврата исказивао незадовољство одлуком Лондона да напусти Европску унију — регион од ЕУ добија значајне субвенције.

Део житеља Северне Ирске који подржавају партију Шин Фејн залаже се за одвајање од Велике Британије и уједињење с Републиком Ирском.

Ипак, у Северној Ирској не може да се формира влада након превремених парламентарних избора на којима је већину гласова добила Демократска унионистичка партија. Она се залаже за остајање овог региона у саставу Велике Британије.

У Скупштини Северне Ирске ова партија ће имати 28 места, а Шин Фејн, који је освојио друго место — 27.

Блер, који је најавио да се враћа у британску политику, већ је заузео проевропски став.

„’Брегзит‘ је за мене постао непосредна мотивација да активније учествујем у политици. Нико не зна чему он заиста води“, нагласио је Блер.

Према речима бившег премијера, друштву је својствено да мења ставове, због чега намерава да се умеша и да отвори нову дискусију о изласку земље из Европске уније.

„Живимо у свету који је одређен променама. Сада постоји напетост међу културама. Људи су забринути због имиграције, због друштвених промена. Економија је под притиском, људе брине квалитет њиховог посла и питање да ли ће га уопште имати“, навео је бивши британски премијер.

 

Извор: rs.sputniknews.com