Издвајамо Свет

Француске ЛГБТ асоцијације тужиле Рамзана Кадирова

Три француске ЛГБТ асоцијације предале су Међународном кривичном суду тужбу против руководиоца Чеченије Рамзана Кадирова због наводног прогона лица нетрадиционе сексуалне оријентације, преноси AFP.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У улози тужиоца појављују се Stop homophobie, Mousse и Comité Idaho France.

У листу Новая газета објављен је почетком априла текст у коме се говорило о масовном привођењу у Чеченији особа нетрадиционалне оријентације. Портпарол председника Чеченије Алви Каримов  демантовао је те информације и рекао да у овој републици мушкарци имају «само једну оријентацију», о чему сведочи и велики број новорођенчади. Из прес-службе Јавног тужилаштва Русије агенцији РИА Новости речено је да је у сарадњи са правосудним органима Чеченије спроведена провера.

Кадиров је рекао да је руководство републике спремно на сарадњу са федералним властима ради провере медијских написа о положају сексуалних мањина, међутим, никаквих званичних података није било. Он је истакао да „таква појава није карактеристична за чеченски народ“.

Савет за развој цивилног друштва и људска права при руководиоцу Чеченије саопштио је да није пронашао ни индиректне потврде написа о прогону хомосексуалаца у овој републици. У Суду за људска права наглашено је да се у Чеченији високо цене расне, националне, религиозне и друге специфичности личности, преноси РИА Новости.

 

Извор: Руска реч