loading...
Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈ ЧИНИ ВЕЛИКУ УСЛУГУ СРБИЈИ: Најавио је прекид Бриселског споразума

Аналитичари налгашавају да ће тешко бити формирана ЗСО са новим властима на самозваном Kосову.
Иако је Бриселски споразум, којим је предвиђено формирање Заједнице српских општина, потписан још у априлу 2013, ни четири године после Приштина ни га није испоштовала, а неизвесно је шта ће са њим бити ни након парламентарних избора на самозваном Kосову, с обзиром на то да су поједини кандидати за премијера најавили суспензију тог документа.
Суспензију Бриселског споразума најавили су лидер Алијансе за будућност Kосова Рамуш Харадинај, којег Србија потражује због ратних злочина и оснивач и бивши лидер ултрадесног покрета Самоопредељење Аљбин Kурти.

Политиколог Стефан Филиповић није оптимиста по овом питању, не верује да ће убрзо након избора Заједница бити формирана, како каже, владе у Приштини и Београду очекују озбиљнија питања.

– Пре свега видећемо какви ће резултати избора бити, колико ће бити потребно времена да се формира нова влада и какав ће став нове владе бити према Бриселском процесу и ЗСО генерално, какав ће став имати према влади у Београду, али и какав ће став влада у Београду имати према читавом изборном процесу и процесима након избора и конституисања владе – рекао је Филиповић за РТK2.

– Сваки изборни процес је сам по себи битан, али предстојећи ванредни парламентарни избори на Kосову имају историјску важност – оценио је Мазллум Баралиу, професор уставног права.

Он напомиње да даљи ток дијалога и примене проистеклих споразума зависи од нове владе.

– Та влада ће имати много тога на плећима, велике одлуке, али и велике проблеме који су се одуговлачили, који нису решени за време досадашње коалиције, према томе ће највероватније најважније одлуке бити око демаркације и Асоцијације са већинским српским становништвом, а можда и трансформације Безбедносних снага Kосова – истиче Баралиу.

Из Центра за мир и толеранцију такође истичу да до формирања Заједнице српских општина неће доћи ни брзо ни лако.

– Не очекујемо да ће се ЗСО успоставити одмах након избора, упркос свим најавама и обећањима првенствено српских политичара, али такође не очекујем да ће се ово питање и одуговлачити у недоглед. Најаве појединих опозиционих кандидата за премијера Kосова да ће обуставити даље разговоре на тему формирања ЗСО су крајње неозбиљне и политичке, до тога неће доћи јер Бриселски споразум није инфузна роба из које се узме само одређени дио договора, а други дио се одбацује – каже Ненад Максимовић.

Заједница српских општина је требало да буде формирана најкасније до 2015.

 

Извор:  Танјуг