Издвајамо Свет

ИРАН ЗАПРЕТИО РИЈАДУ: Не предузимајте глупе кораке, иначе ће од Садијске Арабије остати само Мека и Медина!

Ирански министар одбране генерал Хоссеин Дехгхан оптужио је саудијског престолонаследника Мохаммеда бин Салмана због прошлоседмичне изјаве која је поново истакла ривалитет између две државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мохаммед бин Салман је изјавио да нема простора за дијалог са Ираном због њихових шиитских амбиција да контролиршу исламски свет, пренео је АП.

Он је рекао и да Саудијци неће седети и чекати рат, већ ће радити тако да то постане битка у Ирану, а не у Саудијској Арабији.

Дехгхан је упозорио Ријад да не предузима „глупе кораке“ јер у том случају Саудијској Арабији „не би остало ништа осим два света града Меке и Медине“.

То је рекао у изјави за арапски канал Ал-Манар, преноси Реутерс.

Затегнути односи
Говорећи о евентуалном, нападу Саудијске Арабије или инвазије на Иран, он је рекао да не разумије како би они покушали да ураде тако нешто. „Мора да замишљају да имају снажне зрачне снаге да то ураде.“

Односи између Саудијске Арабије и Ирана су затегнути од иранске револуције 1979. године и значајно су ескалирали прошле године када је Ријад погубио водећег шиитског имама у Саудијској Арабији, након чега су одржани протести испред саудијске амбасаде у Ирану, а две земље прекинуле дипломатске и економске односе.

 

Извор: Реутерс