Издвајамо Србија

ИСПОВЕСТ НИШКЕ ДОКТОРКЕ КОЈА ЈЕ ЛЕЧИЛА ЖЕНЕ ОД РАКА И НА КРАЈУ ГА И ОНА ДОБИЛА: Највећи је страх од страха(ВИДЕО)

Болесне жене сам увек добро разумела, али откако сам се и сама разболела, чујем и оно што не кажу – рекла је др Слађана Филиповић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка Слађана Филиповић из Ниша, која готово четири деценије лечи жене од рака дојке, сама је себи дијагностиковала ову болест.

– Болесне жене сам увек добро разумела, али откако сам се и сама разболела, чујем и оно што не кажу. И оне имају додатно поверење у мене зато што знају да сам на својој кожи осетила сву тежину болести – прича проф. др Филиповић, шеф Катедре за онкологију на Медицинском факултету у Нишу.

Присећа се да јој је посебно било тешко због тога што је у тренутку кад је сазнала да се разболела, њена ћерка Александра била на половини доктората на Империјал колеџу у Лондону.

– Мој највећи страх био је да Александра не одустане од доктората, јер је она исто онколог и бави се раком дојке. Рекла сам себи: “Највећи је страх од страха. Мораш да живиш храбро и да учиниш све да себи обезбедиш што бољу прогнозу и квалитетнији живот”. Примила сам све предвиђене терапије за мој тип тумора – операцију, цитостатску, циљану молекуларну и хормоналну терапију. Свесна да свака болест, од кијавице до рака, почиње из мозга, кренула сам на психоанализу. Посебно кад је рак у питању, неопходно је осим тела лечити и душу – прича докторка.

Она наглашава да болесне жене морају да прихвате болест и да науче да живе храбар и свој живот.

– Најчешће од рака дојке оболевају девојке и жене које се есктремно прилагођавају нормама. Жене које покушавају да заштите свакога и удовоље свима. Жене које су због рака изгубиле једну или чак обе дојке прошле сав неопходан савремени третман, саопштавају на који начин се живот променио пре свега у садржајном смислу. Коначно су заволеле себе да би их други волели, више не купују љубав – објашњава др Филиповић.

Годинама пре него што се разболела, професорка Филиповић је основала Удружење жена оболелих од рака дојке “Бисер”.

“Бисер” већ 11 година слави живот, и то на Благовести, 7. априла. Њихова химна је песма Кемала Монтена “За моју душу”.

– Ми славимо живот за нашу душу. Певамо, веселимо се, играмо… Радујемо се сваком новом дану – кроз осмех прича др Слађана Филиповић.

Ускоро ће отићи у пензију јер у јулу пуни 40 година професионалног стажа у медицини.

– Поносна сам што ћу иза себе и на Клиници за онкологију и на Медицинском факултету у Нишу оставити боље од себе. Посебно ме поносном чини и што ме је ћерка Александра у професионалном смислу прескочила “као козлић” – срећна је Слађана Филиповић.

Погледајте исповест др Слађане Филиповић:

Извор:Телеграф.рс