Издвајамо Регион

КЉУЧА РЕГИОН: Рама започео крваво балканско пролеће?!

Еди Рама (Фото: Јутуб)

Кључа Балкан. У Македонији је поново пала крв и сцене из Собрања су обишле свет, и земља је у реалној опасности од избијања грађанског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, Харадинај без проблема најављује нови погром Срба на КиМ, Муслију из Бујановца сваки дан „појачава изјаве” не би ли изазвао реакцију Београда, а у Тирани кују планове за прављење велике Албаније…

САД, ЕУ, ОЕБС, НАТО: Казните нападаче

САД, ЕУ, ОЕБС и НАТО су најоштрије осудили организовани напад на македонску скупштину и изразили озбиљну забринутост. „Напад на државну институцију која је срж демократије представља напад на саму демократију. Очекујемо да ће ти злочини бити брзо истражени, а организатори и починиоци напада изведени пред правду. Очекујемо да ће државне институције брзо извући нужне последице и предузети одговарајуће акције”, наводи се у заједничком саопштењу.

Напето је и у Хрватској, где би и влада могла да падне, јер је министар полиције Орепић неколико сати након што је смењен позвао „народ да реагује јер се ради о узурпацији власти”, док је Црна Гора након уласка у НАТО одмах „заратила” с Русијом.
Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да кривцу за покушај прављења „балканског пролећа“ треба тражити на западу.

– Што се тиче балканског пролећа, треба искључити Русе из те приче, они то никада не раде, јер су и сами били мета обојених револуција. Ако то неко прави, онда је то Запад, однодно западни центри моћи. Имали смо покушај пре неколико година у БиХ, па није успео, а сада се закувало од Хрватске до Македоније. Имали смо покушај и у Србији са шетњама, па исто није успело. Све су то покушаји сорошких структура да дестабилишу регион – каже Анђелковић, а на питање колика је опасност да се пролеће прелије на Србију одговара:

– Може да захвати Србију, али не као обојена револуција, већ кроз албански теороризам. Они су спремни да због идеје велике Албаније запале регион и имају у томе подршку са стране. Они не планирају обојене револуције, већ оружане сукобе и побуне, тако да то можемо назвати не пролећем, него албанским пакленим летом – каже Анђелковић за „Ало!”.

А колико је улазак Црне Горе у НАТО „погодио” Москву, најбоље показује изјава председника Одбора за одбрану у горњем дому руског парламента Виктора Озерова, које је изјавио да ће „Црна Гора добити давилицу око врата уместо кишобрана изнад главе”.

– Балкан је увек био буре барута у погледу међународне безбедности и појављивање још једне државе која је приморана да потроши два одсто свог БДП-а за одбрану неће допринети безбедности нити Балкана, нити Европе генерално. Црногорци су тражили кишобран на Савету безбедности (УН) уз помоћ НАТО, али се чини да су добили давилицу за своју економију – рекао је руски званичник и додао да ће се односи две земље сигурно погоршати.

Извор:Ало/В.Несторовић