Издвајамо Србија

КРВАВИ МИЛИОНИ ТРГОВЦА СМРЋУ: Ево зашто је лажирао Рачак и чиме се још бавио Вилијам Вокер…

Иако је на Косово стигао као „објективни посматрач“, сведочанства сарадника и његова каријера показују да је Вилијем Вокер заслужио репутацију „трговца смрћу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас је то човек који отворено прети великом Албанијом и тврди да има план за њихово уједињење. А пре 19 година Вокер је именован за шефа Косовске верификационе мисије ОЕБС. Према сведочанствима, амерички дипломата – званично задужен за контролу ратних дејстава на подручју Косова – од почетка је имао две примарне улоге: блиске сарадње са ОВК и тражење повода за војну интервенцију против СРЈ. Један од оних који се добро сећа Вокерове улоге је и Момир Стојановић, некадашњи начелник Одељења за оперативне послове Команде Приштинског корпуса Треће армије.

– Седам година сам био на месту начелника корпуса и изблиза сам посматрао деловање мисије ОЕБС, на челу са Вокером. Мисија је инсталирана зато што су снаге безбедности СРЈ у окршајима са ОВК од јуна до октобра потпуно поразиле терористе, и са 26.000 спустиле њихове снаге на 3.000 ратника. Увидевши да је герилски рат пред крахом, САД су издејствовале да се уведе мисија са Вокером на челу. Он је имао, по званичној агенди, циљ да надгледа кретање снага безбедности, наших и албанских, али је заправо његов мандат искоришћен да се ОВК консолидује – каже Стојановић.

Вокер је, према његовим речима, тесно сарађивао са терористима, уступао им податке где се војска СРЈ налази, који су јој планови, а, са друге стране, нашој војсци је забранио сва деловања.

– Разговарао сам са његовим помоћницима, он никада није долазио у наш штаб. Од почетка је изгледало да нису објективни. Не само што су обучавали ОВК, него су им дали и сателитске телефоне, којима су касније комуницирали са НАТО. Дебело су платили тог истрошеног генерала за лобирање у корист Албанаца – констатује Стојановић.

Мање од четири месеца било је потребно емисару ОЕБС да пронађе „случај“ који би му одговарао. Око 40 беживотних тела у селу Рачак послужило је сврси: да се СРЈ оптужи за ратне злочине против цивила и затражи хитна НАТО интервенција, а истина је била да су то била тела војника ОВК страдалих у биткама крај Рачка.

„Блиц“ је разговарао са Даницом Маринковић, истражним судијом која је непосредно сведочила увиђају у Рачку.

– Рачак је био другачији за ОЕБС – одмах се видело да имају свој сценарио. Тог 15. јануара 1999. смо у Рачку већ затекли представнике ОЕБС, који нису хтели да нам се придруже иако смо до тада имали коректну сарадњу. Покушали су и да ме одврате од намере да одем на конкретно место и обавим увиђај, али ја то нисам прихватила. У центру села дочекала нас је велика количина наоружања. Полиција је имала сазнања и да постоје жртве, али чим смо кренули узбрдо до локације на којој су се налазили, на нас је осута паљба. Два дана касније доживели смо исти сценарио – прича пензионисани судија.

За то време, пре проналаска тела Албанаца, посматрачи ОЕБС наставили су да врше притисак како би одустала од увиђаја, а потом су јој рекли да ће је, ако оде у Рачак без њих – послати у Хаг.

– Чим смо ушли у село, у џамији смо пронашли 40 тела. Одмах смо закључили да масакра није било: повреде које су задобили људи биле су нанесене у борби, из различитих локација. То је достављено и финском тиму вештака, одсносно Хелени Ранти, шефици тима, која је касније говорила о притисцима које је трпела од Вокера. У наставку увиђаја нашли смо и ровове ОВК у брдима изнад Рачка, њихов штаб, униформе, митраљеско гнездо. То су видела и три ОЕБС-ова посматрача, али ништа није било довољно – закључује Маринковићева.

У време када је правио извештај о „масакру над Албанцима“, на основу ког је донета одлука о НАТО бомбардовању, бивши шеф ОЕБС на Косову и Метохији радио је за фирму „Дајнкорп“, која зарађује огроман новац од трговине оружјем

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС Вилијам Вокер, у време кад је руководио лажирањем дешавања у Рачку, уско је био повезан с америчком фирмом „Дајнкорп“, која се бави продајом оружја и приватним обезбеђењем. Вокер је, тврде упућени, стога имао велики интерес да се Србија бомбардује и себи и овој компанији донесе огромну зараду.

„Дајнкорп“ је америчка приватна фирма која по уговору ради углавном за америчку војску, и то, како западни медији тврде, махом послове због којих оружане снаге САД не смеју да упрљају руке. Како је раније објавио британски Сандеј тајмс, Вилијам Вокер за ту фирму ради још од краја седамдесетих, а чак је почетком осамдесетих година пред америчким Конгресом одговарао због афере продаје оружја Ирану. Поједини медији ишли су још даље, па су тврдили да је Вокер сувласник фирме, уз бившег изасланика за Балкан Роберта Гелдбарда, али и некадашњег команданта ОВК Агима Чекуа.

Чомски: И раније застрашивао сведоке

О Вилијему Вокеру пише и Ноам Чомски, један од водећих светских интелектуалаца који се већ деценијама бави критиковањем америчког интервенционизма.

У његовој књизи „Нови милитаристички хуманизам“, Вокер је заслужио посебно поглавље, управо у контексту случаја Рачак. Чомски, позивајући се на новинске текстове, пише да је Вокер био укључен у случај у Салвадору када је прикрио злочине тамошње владе над цивилима и герилцима.

– Манипулисање лешевима везује се за тог човека – каже Чомски.

 

Извор: Михаило Јовићевић, Блиц.рс /Курир