Издвајамо Србија

МО – СРБИЈА ИМА ПИЛОТЕ ЗА МИГОВЕ: „Душебрижници“ не брините, Руси шаљу авионе по договореној процедури! (ВИДЕО)

Министарство одбране Србије поручило је „брижнима“ да не постоји застој у набавци шест „мигова“ 29, „донацији“ Русије, као и да Ратно ваздухопловство има довољан број пилота и техничког особља које би пилотирало и одржавало ове летелице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вести“ су се обратиле Министарству због крајње озбиљних тврдњи неких војних експерата да је за Србију „исплатљивије“ да ти авиони не стигну јер наше ратно ваздухопловство нема ни кадровске ни техничке услове за овај тип летелица.

Дуално образовање

У Министарству одбране Србије наводе да су потписали споразум са Министарством просвете о сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања за потребе Војске Србије, а то су конкретно три занимања, авио-техничари за ваздухопловни мотор, за електро-опрему, те авио-техничари за електронску опрему.

Процедура набавке авиона иде својим током, а војска има потребан број пилота оспособљених за управљање авионом МиГ-29, у складу са тренутно расположивом техником и додељеним задацима, у првом реду задатком контроле и заштите ваздушног простора Србије. Већ је реализована обука млађег кадра, а истовремено се наставља континуирана обука пилота и техничког особља за авион МиГ-29, како у земљи тако и у Русији – наводи се у писаном одговору МО.

Истовремено, Министарство одбране открива и да ће се ремонт поклоњених авиона одвијати по истом моделу као што је то урађено раније.

Начелно је планирано да се у заводу „Мома Станојловић“ уради један део радова, док ће остало бити демонтирано и послато у Русију. Потом ће све бити враћено у Србију где ће се извршити монтажа, завршна испитивања на земљи и у ваздуху. Биће то добра прилика да наши стручњаци уче од колега из Русије – истичу у Министарству одбране.

 

Извор: Vestionline.com