Издвајамо Србија

На добошу имовина бивше фирме Чедомира Јовановића

Чедомиру Јовановићу, лидеру Либерално-демократске странке (ЛДП), у бизнису, изгледа, не цветају руже. Имовина компаније СХСФ, у којој је Јовановић имао 45 одсто акција, а над којом је Привредни суд у Београду покренуо стечај 21. јула 2015. године, увелико се распродаје како би се намирили дугови.

Тако је оглашена продаја породичне стамбене зграде у Крњачи, а почетна цена на аукцији заказаној за 26. јун је 14,71 милион динара.

Како може да се види у катастру, породична кућа у власништву је компаније СХСФ. Реч је о седмособној стамбеној згради на два спрата са ограђеним двориштем.

Захтев за стечај СХСФ-а је пре непуне две године поднела Марфин банка због дуга од 24 милиона динара. Иначе, ова банка и раније је захтевала покретање стечаја у неколико компанија у којима су Јовановић или чланови његове породице били власници.

У том тренутку када је стечај покренут (29. јул 2015. године) рачун ове фирме био је у блокади за износ од 118 милиона динара. Фирма је у регистру дужника принудне наплате Народне банке Србије (НБС) без престанка била 167 дана. Компанија је, иначе, била регистрована као друштво за услуге, трговину и посредовање, а претежна делатност фирме биле су консултантске активности.

Јелена Јовановић, супруга Чедомира Јовановића, била је директорка у овој компанији пре него што је покренут стечај.

Лидер ЛДП-а је све до 9. фебруара 2015. године био уписан као сувласник ове фирме, након чега је његов удео пренет на извесног Драгана Унковића.

Ово није једина компанија из чије власничке структуре је избрисано име Чедомира Јовановића. Лидер ЛДП-а је раније отворено говорио да је једини власник фирме „Агрохаб”. Формално, он више није власник ни ове фирме. Јовановић је и раније истицао да је уверен да му „каријера политичара отежава пословање, и то само због тога што отворено и јавно говори да живи од својих послова”.

У петак није био у прилици да за „Политику” говори о својим пословима јер је скупштинска расправа била у току, али је обећао да ће се о тим питањима огласити накнадно. Агенцији за борбу против корупције у извештају из јула 2016. године пријавио је да је власник 100 одсто удела у овој фирми. У извештају за 2017. годину тај податак се не наводи, јер формално лидер ЛДП-а више није власник ове фирме.

Његово име из Агенције за привредне регистре у „Агрохабу” је избрисано 29. децембра прошле године, а као власник 100 одсто акција уписан је извесни Игор Јовановић. Фирма је 2015. годину завршила у минусу од око 70 милиона динара.

У бизнису су овом политичару кола кренула низбрдо још са „Фиделинком”, када је над овом фирмом отворен стечај у јулу 2010. године. У октобру 2011. три погона ове компаније: теста, млина и силоса, као и право на коришћење жига компаније, издата су у закуп предузећу „Агропослови”. Директор и сувласник ове фирме у то време била је Јовановићева супруга Јелена. И ова фирма је данас у стечају, а Јовановићева супруга је мањински акционар и има свега 0,15 одсто акција. Већински власник компаније је „БХ кемикал индустри” иза које стоји адвокат Бојан Дробњак. И у овој фирми стечај је покренула Марфин банка.

Пошто су „Агропослови” отишли у стечај, „Агрохаб” је у фебруару 2015. преузео закуп „Фиделинкиних” силоса, али и обавезе претходника. Те обавезе су постале превелик финансијски терет за „Агрохаб”, јер је одбор поверилаца 25. новембра донео одлуку да откаже закуп „Агрохабу”.

 

Аутор: Аница Телесковић

Извор: Политика.рс