Издвајамо Свет

НЕМАЧКА ПОСЛАНИЦА ШОКИРАЛА НЕМЦЕ: Зашто се хвалите успехом немачке војске на КиМ када је тамо центар ИСИС у региону!?

Немачка влада упозорила је данас да мисионарске групе из Саудијске Арабије шире ултраконзервативни вехабизам на Косову, као и да је на Балкану приметан утицај других Заливских земаља и Турске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у одговору немачке владе на питање посланице опозиционе Левице, у који је „Велт“ имао увид, приметан је „континуиран ангажман арапских финансијера – појединаца, невладиних организација као и државних и полудржавних институција у Исламској заједници Косова“.

Питање влади у Берлину поставила је посланица Левице Севим Дагделен која је упозорила да се „пред очима Кфора Косово развило у центар исламистичког тероризма у региону“.

– Скандалозно је да се захваљујући присуству немачких војника саудијски проповедници мржње и насиља несметано могли да створе идеолошку базу за то – навела је она.

Од немачке владе се тражи да „више не улепшава ситуацију на Косову и јавност не држи у незнању о конкретним бројкама када је реч о регрутовању за исламистичке терористичке мреже као што су Исламска држава и друге организације – преноси „Велт“.

Немачка влада примећује и растући утицај Турске на Балкану.

„Од ступања на дужност АКП (турске Партије правде и развоја) 2002. године а нарочито током мандата тадашњег министра спољних послова Ахмета Давутоглуа догодила се стратешка промена оријентације турске спољне политике. У оквиру ове нове оријентације постављене су и (мада не искључиво) политичка тежишта у областима које су некад биле део Османског царства“, пише у одговору немачка влада.

Турска у том контексту тежи активнијој улози на Западном Балкану, наводи се и додаје да се према сазнањима немачке владе турски спор између владајуће АКП партије и Гуленовог покрета преноси и на Босну и Херцеговину, Албанију, Македонију и Косово.

 

Извор: Танјуг