Издвајамо Русија

НИЈЕ ВАМ ТО СРБИЈА! САД забринуте што су три стране НВО у Русији проглашене за непожељне

Стејт департмент је одбацио „идеју о томе да ове и друге међународне организације цивилног друштва представља претњу” за Русију.

Америчка администрација је „дубоко забринута” због тога што је Генерално тужилаштво Русије прогласило за непожељне још три стране невладине организације. То се наводи у писменом саопштењу заменика начелника прес-службе Стејт департмента Марка Тонера, које је објављено у петак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Одбацујемо идеју о томе да ове и друге међународне организације цивилног друштва представљају претњу по Русију”, саопштио је представник спољнополитичког ресора САД. С његове тачке гледишта, „ако Русија жели да изгради снажну демократску власт са динамичном и конкурентном економијом, онда треба да цени и подржава такве независне гласове, а не да их прогони и ставља ван закона”.

„Још једном позивамо владу Русије да испуњава своје међународне обавезе како би (…) заштитила људска права и фундаменталне слободе, а такође престала да уводи ограничења за рад организација цивилног друштва”, додао је Тонер, преноси ТАСС.

На основу анализе материјала који су стигли у Генерално тужилаштво 26. априла је донета одлука о томе да се активност  невладиних организација „Отворена Русија” (Велика Британија) и „Институт за савремену Русију” (САД), као и друштвеног интернет покрета „Отворена Русија” (Велика Британија) прогласи за непожељну на територији Русије.

Како је за ТАСС саопштио званични представник тужилаштва Александар Куреној, ове организације у Русији спроводе специјалне програме и пројекте са циљем дискредитације резултата избора и проглашавања њихових резултата за нелегитимне. „Њихова активност је усмерена ка иницирању протестних акција и ка дестабилизацији унутрашње политичке ситуације, што представља претњу по основе уставног устројства Русије Федерације и безбедност државе”, истакао је Куреној.

Досад је 10 страних невладиних организација проглашено за непожељне на територији Русије.

 

Извор: Руска реч