Издвајамо Србија

ОД 1. ЈУНА НОВИ ЗАКОН СТУПА НА СНАГУ: Због удварања идете на робију!

Фото: Јутјуб

Нови закон од јуна ступа на снагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико женама удељујете комплименте против њихове воље, или им се нападно удварате, ризикујете затворску казну, јер тако прописују два нова кривична дела: прогањање и полно узмениравање, који од 1. јуна стпају на снагу.

Полно узнемиравање (члан 182а) представља свако добацивање, „слободније“ понашање, па чак и ласкање уколико је против воље жене, а за то дело прописана је новчана казна или затвор до шест месеци.

Прогањање (члан 138а Кривичног законика) подразумева слање порука, зивкање телефоном, праћење или сачекивање испред куће женске особе, а онај ко то ради ризикује три године робије.

Стручњаци сматрају да су ова кривична дела уведена због заштите жена, али да остављају велики простор за злоупотребе и манипулације.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић каже да ће ова кривична дела бити примењивана само ако „угрожена страна“ стави до знања да јој такав начин комуникације не прија.

– Када год постоји нормалан и жељен однос између две особе, то је нешто што је дозвољено. Уколико једној страни у тој друштвеној интеракцији то не прија, где је то јасно стављено до знања, ми онда можемо да говоримо о границама које су пређене и о евентуалном постојању кривичног дела. Такође, недолично понашање, нападно удварање или слање порука, биће сматрано за кривично дело искључиво уколико друга страна не прихвати такав начин опхођења. Према предлогу нацрта, максимална казна за прогањање биће до три године затвора – каже Илић за Информер.

Према његовим речима, кључна ствар код ових кривичних дела биће непристајање „жртве“ да трпи нечије понашање.

„Погрешно је тумачење да девојци на јавном месту нећете моћи да кажете да је лепа. Ипак, уколико она јасно стави до знања да је та врста комплимента узнемирава и да јој не прија, а ви наставите, онда ту већ имамо основе за кривично дело“, каже Илић.

 

Извор: Ало.рс / Информер