Издвајамо Регион

ОТКРИВЕНО! АЛБАНСKИ ПИОН ЗАЕВ ПРИСТАО НА СВЕ: Ослобађа ШИПТАРСKЕ KРВНИKЕ, убице петорице Македонаца!

Лидер СДСМ у „тиранској платформи“ прихватио да прогласи невинима Албанце осуђене на доживотну робију због ликвидације четворице македонских младића и рибара на Смиљковском језеру на Васкрс 2012.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албански плаћеник и лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев намерава да ослободи Шиптаре који су осуђени на доживотну робију због зверског убиства четворице македонских младића и једног рибара на Смиљковском језеру код Скопља, на православни Васкрс 2012.

Необориви докази

Заев је, како тврде македонски медији, у склопу коалиционог договора са албанским странкама, прихватио да шесторицу осуђених у случају познатом као „Монструм“ прогласи невинима, иако против њих постоје чврсти и необориви докази.

– У трећој тачки „тиранске платформе“ тражи се амнестија шиптарских убица, која би требало да уследи до краја године – наводи македонски портал „Журнал“, позивајући се на изворе из СДСМ.

Према наводима тог портала, Заев након амнестије планира да случај „Монструм“ истражи посебно формиран анкетни одбор или неко међународно тело, које ће Албанце на крају прогласити невинима.

Прочитајте још: ШИПТАРИ ЗАХТЕВАЈУ ОД ЗАЕВА: Дали смо ти паре за ВЕЛИKУ АЛБАНИЈУ, сад је и НАПРАВИ!

И сам Заев је признао да ће ослободити убице петорице Македонаца у интервјуу „Kуриру“ у уторак увече. Навео је да су осуђени Албанци невини јер против њих није било никаквих доказа.

– Постоје разговори који показују да нема доказа да они буду у затвору. У разговорима не постоје индиције о томе ко је одговоран – рекао је Заев.

Његова намера да ослободи шиптарске убице изазвала је бес међу Македонцима. Они су га назвали издајником и срамотом за македонски народ.

– Осим што хоће Албанцима да препусти Македонију, хоће да помилује и убице против којих постоје јаки докази. Заев стварно не зна за границу – један је од коментара у македонским медијима.

Иначе, петоструко убиство на Смиљковском језеру један је од најсуровијих злочина који су се икад догодили у Македонији.

Амнестираће и терористе ОВK који су напали Kуманово

Зоран Заев, према писању македонских медија, планира да ослободи и терористе Ослободилачке војске Kосова (ОВK) који су 2015. извели напад у Kуманову и убили осморицу полицајаца.

– У „тиранској платформи“ се тражи и амнестија терориста ОВK који су извели напад у насељу Диво у Kуманову. Заев је то прихватио како би га Албанци подржали за функцију премијера – наводи портал „Журнал“.

Иначе, напад на Kуманово почео је рано ујутру 9. маја 2015. Најмање 40 терориста ОВK, који су се крили по локалним кућама, напало је пункт македонске полиције. Kрваве уличне борбе трајале су два дана, а у сукобима је убијено 13 терориста и осам полицајаца. Осталих 27 нападача предало се полицији, након што је било опкољено. У међувремену су ухапшена још тројица саучесника, тако да је у притвору укупно 30 осумњичених.

Прочитајте још: ШОКАНТНО САЗНАЊЕ СРПСКИХ ТАЈНИХ СЛУЖБИ: Тачи платио Готовини 500.000 евра да спреми Албанце за план косовске „Олује“!

Суђење терористима почело је у фебруару 2016. и још траје. Тужилаштво за њих тражи од десет година затвора до доживотне робије.

Четворица младића из Скопља Александар Наћевски, Цветанчо Ацевски, Kире Тричковски и Филип Славковски, сви стари између 18 до 20 година, мучки су убијени на Васкрс 12. априла 2012. Младићи су били постројени пре него што је пуцано на њих.

Убијени су 21 хицем из „калашњикова“ и два пиштоља испаљеним из три правца из непосредне близине. Њихова тела нађена су једно поред другог, а у близини су нађене чауре, што указује на то да је у питању била ликвидација.

Тело рибара Борча Стефковског (45) нађено је мало даље од осталих, па се претпоставља да је он убијен јер је био сведок масакра.

На протестима Ал Kаида

Након убистава, полиција је 1. маја покренула акцију „Монструм“, у којој је ухапшено 20 исламиста, припадника екстремистичке групе из Скопља. Kод њих је пронађена велика количина муниције и оружја, међу којима и оно којим су убијена петорица Македонаца на језеру.

За убиство су оптужени Алил Демири и браћа Африм и Агим Исмаиловић, док су Фејзи и Хаки Азири, Сами Љута и Сејди Рами оптужени као помагачи. Осталих 13 ухапшених оптужено је за тероризам.

Суђење седморици монструма почело је у децембру 2012, а 2014. су сви осуђени на доживотне казне затвора, осим Сејдија Рамија, који је ослобођен кривице. Та пресуда изазвала је насилне протесте Албанаца у Македонији, који су тврдили да је суђење било непоштено и захтевали ослобађање убица. На протестима у Скопљу су палили и рушили све пред собом и сукобили се с полицијом, носећи заставе Ал Kаиде.

Џафери одмах отпутовао у Брисел

Талат Џафери, само дан након што је ушао у кабинет председника Собрања, отпутовао је у Брисел. Он се јуче тамо састао са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

– Насиље у Собрању је потпуно неприхватљиво. Парламенту мора да буде омогућено да ради свој посао и да дође до институција. Фокус сада треба да буде на формирању владе – рекао је Хан на састанку са Џаферијем.

Нови председник македонске скупштине би у Бриселу требало да остане још и данас, кад би требало да се сретне са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.

Немири су се једва стишали, након чега су адвокати оптужених поднели жалбе на пресуду, тврдећи да нема доказа да су њихови клијенти криви. Апелациони суд је, међутим, 2015. потврдио пресуду нижег суда.

 

Извор: Info