Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНО – ГАРДИСТИ РАЗОРУЖАНИ, ПА СТРЕЉАНИ: Форензичари утврдили како су страдали Јаковљевић и Миловановић!

loading...

Двојица гардиста Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић су на Топчидеру 2004. године разоружани, а потом убијени, рекао је Тањугу један од пуномоћника породица убијених младића, адвокат Предраг Савић

До овог шокантног открића дошло је после допуне форензичког налаза погибије

Хорор на Топчидеру

Он је истакао да налази Центра за форензичка истраживања из Новог Сада непобитно, математички, научно, стручно и правно показују да је војнике убила трећа особа.

Како их није срамота!

Одмах после пуцњаве, Војска је издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство, а потом је војно правосуђе тврдило обрнуто – да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство.

– У допуни налаза одговорено је на питања и дилеме за које до сада нисмо имали најпрецизније одговоре, попут оног о заглављивању метка у пушци Миловановића и трагу број 23 у вези убиства Драгана Јаковљевића – рекао је Савић напомињући да из анализе “произлази да су воници разоружани и стрељани”.

Према његовим речима, налаз је достављен стручним службама, чији представници сачињавају Комисију за испитивање случаја Топчидер и Вишем јавном тужиоцу у Београду.

Комисија после 12 година

Стручне службе Владине комисије за испитивање околности под којима су страдала двојица гардиста у касарни на Топчидеру у октобру 2004. године почеле су са прикупљањем информација и обрадом података.

Комисију, која је формирана на иницијативу премијера Александра Вучића, чине представници из Војнобезбедносне агенција, Безбедносно информативне агенције, Министарства унутрашњих послова, тужилаштва и Министарства одбране и пуномоћници породица. Комисија ради интересорно тако што свака служба обавља свој део посла, односно не одржава формалне састанке.

До формирања Комисије је дошло после 12 година од смрти гардиста после састанка премијера са њиховим родитељима, па су у преткривични поступак који води Више тужилаштво у Београду укључене службе безбедности и ресорна министарства.

Вештачење ФБИ

Преткривични поступак против НН лица покренут је 2008. године, након што је вештачењем ФБИ-а стављена тачка на вишегодишње шпекулације да ли су гардисти убијени или су се поубијали међусобно 5. октобра 2004. године.

Извештај независне комисије 2008. године су потврдили и форензичари америчког Федералног истражног бироа (ФБИ-а)

Држава Србија је по налогу Уставног суда породицама исплатила по 5.000 евра због неефикасне и неделотвoрне истраге каква је до сада вођена, уз налог тужилаштву да спроведе брзу и делотворну истрагу која ће довести до разрешења тог случаја. 

Одмах после пуцњаве, Војска је издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство, а потом је војно правосуђе тврдило обрнуто – да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство. 

Због сумње у професионалност рада војних правосудних органа, Савет министара СЦГ и Врховни савет обране формирали су независну комисију која је дошла до закључка да је на гардисте пуцала трећа особа.

Извештај независне комисије 2008. године су потврдили и форензичари америчког Федералног истражног бироа (ФБИ-а).

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...