Издвајамо Србија

ОВО СУ НАЈЈАЧИ АДУТИ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Погледајте ексклузивне снимке (ВИДЕО)

Српска војска никад спремнија и опремљенија! Припадници Војске Србије првомајске празнике провели су радно у Техничко-опитном центру „Никинци”, на чијим полигонима приводе крају последње припреме за спектакуларну вежбу под кодним именом „Челик 2017”, која ће се поводом Дана Војске и Дана победе одржати 9. маја!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На приказу оспособљености Војске, 9. маја, гледаоци широм Србије и света моћи ће да у живом преносу виде дејства новог и модернизованог оружја и борбене технике. Целокупна вежба спроводиће се веома реално, са бојевом муницијом. Грмеће небо над Сремом. Бојево гађање обавиће борбени авиони, али и артиљерија, пешадија, а спремна је и показна вежба у којој ће „Кобре” показати како експресно решавају талачку кризу.

Само делић оног што смо ми јуче могли да видимо у Никинцима јесу модернизовани тенкови и борбена оклопна возила, опремљена најсавременијом оптоелектроником и рачунарским системима, побољшане балистичке и противминске заштите. Оно што нас је посебно изненадило код БОВ М16 јесте комфор у овим робусним возилима, укључујући и најмодерније клима-уређаје. Занимљиво је да посаду БОВ-а који смо тестирали чине и две девојке, које веома успешно уз помоћ рачунара управљају системима за борбу и оптоелектронско извиђање.

Све који буду гледали пренос из Никинаца посебно ће одушевити поноси српске војне индустрије – „огањ“, „Морава“, „Нора“, „Милош“ и „Лазар“, који су и нас јуче оставили без даха. Оно на шта смо посебно поносни јесте премијера испаљивања ракетног система „алас”, који је прави хит међу купцима српског наоружања из целог света. Српски инжењери развили су навођену ракету земља-земља, која је толико прецизна да са 25 километара погађа право у мету величине мобилног телефона. Успели смо да забележимо тренутак испаљивања ове ракете, што можете и да видите на фотографији која прати овај текст, а ексклузивни видео-снимак испаљивања „аласа” погледајте на нашем порталу „ало.рс“. Овај ракетни систем посебно брине све оне који би да угрозе безбедност наше земље.

„Алас” је противоклопни вишенаменски ракетни систем великог домета са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем. Намењен је за дејство по тенковима, борбеним возилима, утврђењима, бродовима, хеликоптерима… Оно што га издваја јесте изузетан ниво прецизности, остварен захваљујући уградњи ТВ или инфрацрвене главе за самонавођење, која ракету „алас“ претвара у неку врсту „ракетног снајпера”. Слика се преноси до командног места, омогућујући на тај начин операторима да изаберу оптималну ударну тачку, или да ракету преусмере на други циљ, односно самоуништење, уколико тактичка ситуација то налаже. Велика предност овог ракетног система јесте што он није везан за једну врсту платформе. Могуће га је лансирати са различитих врста возила, па чак и хеликоптера.

Репортери „Ало!” затекли су јуче у Никинцима министра одбране Зорана Ђорђевића, који руководи припремама, заједно са начелником Генералштаба генералом Љубишом Диковићем, помоћником министра за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем и начелником Управе за одбрамбене технологије генерал-мајором Бојаном Зрнићем.

„Изузетно сам задовољан. Мислим да ће имати шта да се види на самој вежби, која нас ускоро очекује, и да ће јавност бити поносна на нашу одбрамбену индустрију“, рекао је министар Ђорђевић недавно.

 

Извор: Ало.рс