Издвајамо Свет

ПУТИН: Ми никог не дирамо, други дирају нас! (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин изјавио је на заједничкој прес-конференцији са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Сочију да се Русија не меша у унутарполитичке процесе других држава, али да осећа на обрнуто није случај.

„Ми се никад нисмо мешали у политички живот и политичке процесе других држава. Ми бисмо желели исто тако да се у наш политички живот и у унутарполитичке ствари Русије нико није мешао. Нажалост, сведоци смо потпуно супротних ствари, током многих година гледамо покушаје мешања у унутрашње политичке процесе у Русији. И преко тзв. невладиних организација и директно“, изјавио је Путин.

Што се тиче утицаја на америчке изборе, он сматра да су то „непотврђене гласине које се користе у борби на унутрашњој политичкој сцени“.

Путин је изјавио да Немачка остаје водећи економски партнер Русије „без обзира на познате политичке потешкоће и колебања глобалног економског стања“.

„Русија жели да унапређује сарадњу са Немачком на принципима узајамне користи, поштовања, равноправности, и међусобних интереса“, нагласио је руски лидер.

Руски председник је саопштио да је са немачком канцеларком разговарао о припремама за самит Г20, Сирији и Украјини.

Путин је изјавио да је Русија спремна да понуди све што је потребно да помогне Немачкој као домаћину Г20.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел је изјавила да су разговори са Путином били интензивни и да је Русија конструктиван партнер.

Меркелова је додала да се нада да ће санкције Русији бити укинуте, али само уз реализацију Минског споразума.

Украјина

„Ситуација у Украјини изазива озбиљну забринутост, и због тога сам у сталном контакту са Меркеловом“, рекао је руски председник и додао да ће се рад у „нормандијском формату“ о Украјини наставити и да се Москва и Берлин залажу за недвосмислену реализацију Минског споразума.

„Договорили смо се да међу главним задацима треба да буде раздвајање снага и технике страна у сукобу, што ће омогућити да се у потпуности прекине ватра, успостави дијалог између Кијева и непризнатих република, законски учврсти статус региона и на том основу да се тамо одрже избори“, навео је руски лидер.

Недавно дизање у ваздух возила мисије ОЕБС-а у Донбасу наноси штету решавању кризе и води ка ескалацији, сматра руски председник и тражи непристрасну истрагу.

„Донбас од Украјине нико није одвајао, то раде саме украјинске власти његовом блокадом“, рекао је Путин.

Што се тиче припадности предузећа у Донбасу, „тамо нико ништа ни од кога није отимао, тамо је уведена привремена спољна управа“, саопштио је руски председник.

Сирија

Путин сматра да највећи утицај на Асада има сиријски народ. „Наш задатак је да створимо услове за консолидацију друштва и политичку сарадњу страна у сукобу“, објаснио је он.

Према мишљењу руског председника, режим прекида ватре у Сирији треба да буде чвршћи, о чему се преговара у Астани.

Како је нагласио Путин, Русија се залаже за детаљну истрагу догађаја у Шеихуну, кривци за инцидент треба да буду пронађени и кажњени.

Меркелова је додала да је на преговорима са Путином изјавила да подржава примирје у Сирији и да је спремна да сарађује са Русијом у борби против тероризма.

Подсећања ради, од 2014. године односи двеју земаља су затегнутији, а билатерални састанци су постали реткост.

Последњи билатерални састанак двоје лидера одржан је 10. маја 2015. године, када је Меркелова посетила Москву. Руски председник у претходне три године ниједном није посетио Немачку да би разговарао са Меркеловом „лице у лице“. Путин је посетио Берлин 19. октобра прошле године, али радило се о састанку у „нормадијском формату“.

На јесен прошле године, Путин и Меркелова су имали прилику да разговарају на самиту Г20 у Кини и у Берлину, али није дошло до озбиљнијег напретка у односима. Осим тога, немачко руководство је изјавило да сматра да је пракса билатералних контаката бесмислена док се не постигне напредак у имплементацији Споразума из Минска.

Аналитичари такође сматрају да је Меркелова на овај сусрет била принуђена.

Наиме, канцеларка жели да прецизно утврди позицију Кремља према САД, Украјини и Блиском истоку, а такође и да сазна шта Москва очекује после септембарских избора у Немачкој. Осим тога, сматрају аналитичари, она жели и да сачува статус најутицајније жене у Европи и ојача свој ауторитет уочи избора.

Извор: rs.sputniknews.com